Skip to main content

FőoldalSzakrendelések ↦ Neurológia

Neurológia

A neurológia, vagyis az ideggyógyászat a központi és perifériás (környéki) idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedéseivel foglalkozó szakterület.

Milyen panaszokkal forduljunk neurológus szakorvoshoz?

  • szédülés, egyensúlyzavarok és mozgáskoordinációs problémák
  • visszatérő, állandósult, vagy hirtelen kezdetű fejfájás
  • látászavarok egyes formái (látótérkiesés, kettős-látás, féloldali látásvesztés)
  • memóriazavarok, feledékenység és a gondolkodás egyéb zavarai
  • beszédzavar
  • eszméletvesztés, görcsroham
  • hirtelen kezdetű, vagy fokozatosan kialakuló gyengeség bénulás egy, vagy több végtagon, arcizmokban
  • végtagzsibbadás és egyéb érzészavarok (neuropáthiás fájdalmak, égő, bizsergő érzések, érzéskiesések)
  • hirtelen kezdetű, vagy elhúzódó derékfájdalom, különösképpen, ha ez az alsó végtagokba sugárzik
  • a nyakból a váll, kar felé sugárzó fájdalom

A neurológiai során a szakorvos kikérdezi a beteget a panaszairól, megvizsgálja reflexeit, megfigyelni a páciens mozgását, beszédét, viselkedését. A neurológus szakorvos a panasz okának feltárásához leggyakrabban modern képalkotó vizsgálatokat (nyaki UH, CT, röntgen), illetve különböző elektrofiziológiai vizsgálatokat rendelhet el, melyekkel vizsgálható az agy (elektroenkefalográfia, EEG). Mivel bizonyos betegségek genetikai halmozódást mutatnak, ezért laboratóriumi vizsgálatra is sor kerülhet.

EEG vizsgálat

Az elektroenkefalogram (EEG) egy olyan vizsgálat, amely a fejbőrre rögzített kis fémlemezek (elektródák) segítségével méri az agy elektromos aktivitását. Az agysejtek elektromos impulzusok útján kommunikálnak egymással, és állandóan aktívak, még alvás közben is. Ez az aktivitás hullámos vonalak formájában jelenik meg az EEG-felvételen.

Az epilepszia egyik fő diagnosztikai vizsgálata, de más agyi rendellenességek diagnosztizálásában is szerepet játszhat.

Az EEG olyan változásokat találhat az agyi aktivitásban, amelyek hasznosak lehetnek az agyi rendellenességek diagnosztizálásában. Segíthet azonosítani bizonyos tünetek – például rohamok vagy memóriazavarok – okát, vagy többet megtudni egy már diagnosztizált állapotról. Az EEG biztonságos és fájdalommentes.

Kórházunkban kiemelt figyelmet fordítunk az érrendszeri rizikó tényezőkre, stroke megelőzésére, valamint agyi történés utáni állapotok követésére, maradványtünetek javítására. Rendelkezésünkre áll infúziós kezelés, mind post-stroke tünetek, mind fájdalomszindróma esetén.

Szakorvosaink

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás

Árak

Neurológia
Neurológiai szakvizsgálat 29.000 Ft
Neurológiai kontroll vizsgálat 19.800 Ft
Carotis Doppler Ultrahang vizsgálat 21.100 Ft

Kapcsolódó cikkek

Neurológia
2022.12.05.

Az izomsorvadás kialakulásának lehetséges okai

Az izomsorvadás az izomszövet elvesztése vagy elvékonyodása. Ha elsorvadtak az izmai, akkor csökken az izomtömege és az ereje. Izomsorvadás esetén az izmai a normálisnál kisebbnek tűnnek. Az izomsorvadás kialakulhat alultápláltság,…
Neurológia
2022.12.05.

A gyermekkori fejfájás lehetséges okai

A gyermekkori fejfájás gyakori, és általában nem súlyos. A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknél is kialakulhatnak különböző típusúak, beleértve a migrént vagy a stresszel összefüggőt (tenziós), de előfordulhat krónikus napi fejfájás…
Neurológia
2022.12.05.

Epilepszia roham felismerése és tünetei

Az epilepszia olyan központi idegrendszeri (neurológiai) rendellenesség, amelyben az agyi aktivitás rendellenessé válik, ami rohamokat vagy szokatlan viselkedéssel, érzésekkel és néha tudatvesztéssel járó időszakokat okoz. Ez bárkinél kialakulhat. A rohamok…