Migrénes fejfájás

migren-fejfajas-neurologia

Migrénes fejfájás

A gyakran féloldali, lüktető, terhelésre rosszabodó fejfájás általában 4-72 órán keresztűl tart. A migrén esetében rohamokban jelentkező fejfájásról beszélünk, ami egyeseknél félévente egyszer alakul ki, míg másoknál ennél sűrűbben, akár kétszer-háromszor is jelentkezhet havont és két-három napig is eltart. Sok esetben zaj- és fényérzékenységgel, hányingerrel, hányással is jár.

Környezeti tényezők is okozhatják, azonban a legtöbb esetben genetikai adottságok állnak a hátterében. Beindíthatják a rohamokat hormonális hatások is, ezért gyakoribb ez a nőknél.

Az élelmiszerek is okozhatnak migrént, például az érett sajtok, füstölt húsok, szója szósz, hagyma, banán vagy akár az alkoholfogyasztás is.

Az időjárás-változás is okozhat migrént, a frontérzékenység miatt. Beindíthat rohamot a rendszertelen evés, sportolás hiánya, stressz, alváshiány és a nyaki merevség is.

A betegség diagnózisa akkor állítható fel, ha a hányinger-hányás, fény- és hangérzékenység párosból legalább az egyik jelen van.

migren-fejfajas-neurologia

A migrén, nem szteroidos gyulladáscsökkentőkkel nagyon ritkán csillapítható. Migrén esetén a fő kiváltó ok nem gyulladás, hanem a fájdalomérző- és az idegrendszer kóros aktiválódása. A panaszt kifejezetten migrénre való – jellemzően triptán hatóanyagú – gyógyszerekkel lehet csupán enyhíteni. Ezeket minél hamarabb, már a roham legelején be kell venni, mert csak úgy lehet megelőzni, hogy a panaszt okozó káros anyagok felszabaduljanak az agyban.

A gyógyszerek mellett fontos figyelni az életmódra is, kerülni azokat a provokáló faktorokat, amelyek a migrénes rohamot beindítják. Ez azért fontos, mert korlátlanul a gyógyszereket sem lehet szedni.

Mivel a migrénre való hajlam genetikai adottság, megszüntetni nem lehet, de a rohamok életmódváltással és odafigyeléssel ritkíthatók, migrénspecifikus gyógyszerekkel pedig jól kezelhetők.

 

Ha Önnél is jelentkeznek a migrénre utaló jelek, keresse neurológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!