Skip to main content

Kutatás és Fejlesztés

Komplex kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat kínálunk élelmiszeripari és funkcionális termékfejlesztésekhez. Vizsgálataink célja, hogy tudományosan megalapozzuk az egészségvédő termékek fejlesztését.

Főbb vizsgálati területeink

1. Antioxidáns kapacitás meghatározása

  • FRAP (vasredukáló képesség)
  • DPPH (gyökmegkötő képesség)

2. Polifenol- és fitokémiai elemzések

  • Összes polifenol tartalom (Folin–Ciocalteu módszer)
  • Antocianin- és flavonoid-tartalom
  • Polifenolprofil meghatározása különböző növényi alapanyagokban és késztermékekben

3. Szénhidrátprofil-analízis

  • Folyadékkromatográfiás tömegspektrometriás vizsgálat (HPLC-MS)
  • Fényszóráson alapuló detektálás (HPLC-ELSD)

4. Zsírsavprofil meghatározása

  • Gázkromatográfiás tömegspektrometriás módszerrel (GC-MS)

5. Ásványi anyag tartalom

  • Esszenciális és élettanilag jelentős ásványi anyagok mennyiségi meghatározása

6. Mikrobiológiai és táplálkozás-élettani vizsgálatok

7. Prebiotikus és bifidogén hatás vizsgálata

  • Funkcionális alapanyagok és különböző feldolgozottsági szintek mikrobiológiai értékelése

8. In vitro emésztési és felszívódási modellek

  • Emésztési folyamat modellezése laboratóriumi körülmények között
  • Felszívódás vizsgálata Caco-2 bélhámsejtes modellen
  • Gyulladásos válaszok modellezése Caco-2 sejteken

Célunk

Innovatív, egészségvédő élelmiszerek és funkcionális termékek fejlesztése tudományos alapokon, a legmodernebb analitikai és sejtbiológiai módszerek alkalmazásával.
A kutatási és fejlesztési munkáinkhoz korszerű, nagy pontosságú analitikai és mikrobiológiai laboratóriumi háttér áll rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi az élelmiszer-alapú innovációk komplex vizsgálatát és tudományos megalapozását.

Analitikai eszközeink

  • UV-VIS spektrofotométer – Antioxidáns kapacitás, polifenol- és antocianintartalom mérésekhez (FRAP, DPPH, Folin-Ciocalteu)
  • HPLC-MS (nagy hatékonyságú folyadékkromatográf-tömegspektrométer) – Polifenol-, flavonoid- és szénhidrátprofil meghatározás, növényi hatóanyag-elemzések
  • HPLC-ELSD (fényszórásos detektorral felszerelt HPLC) – Cukorprofil meghatározása hőérzékeny vagy UV-inaktív komponenseknél
  • GC-MS (gázkromatográf-tömegspektrométer) – Zsírsavprofil-analízis, illékony komponensek vizsgálata

Mikrobiológiai és sejtbiológiai vizsgálatokhoz

  • Caco-2 sejtkultúrás rendszer – Felszívódási és gyulladásos folyamatok modellezése emberi bélhámsejteken
  • In vitro emésztési modellrendszer – A humán tápcsatorna szakaszainak szimulációja a termékek funkcionális értékeléséhez
  • Steril mikrobiológiai munkaállomások és inkubátorok – Prebiotikus és bifidogén hatások vizsgálatához, célzott mikrobiális törzsek alkalmazásával

Kiegészítő eszközök

  • Mérlegek (analitikai, precíziós)
  • pH- és redoxmérők, spektrométerek
  • Koloriméter, refraktométer
  • Homogenizátorok, termosztátok, centrifugák

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás