Kutatás és fejlesztés
Az egészségmegőrzés és személyre szabott táplálkozás érdekében végzett fejlesztések támogatása az alábbi irányokban:
- a különböző élelmiszer alapanyagok és kész termékek legfőbb alkotóinak vizsgálata (szénhidrátok, lipidek-zsírsavak, fehérjék-aminosavak),
- illetve a kis mennyiségben jelenlévő, de élettanilag kiemelten fontos komponensek analízise (vitaminok, flavonoidok, ásványi anyagok, mikroelemek, szterolok, flavonoidok, szerves savak stb.)polifenol vegyületek mennyiségi és minőségi analízise, kapcsolt műszeres analitikai módszerekkel (HPLC-MS és HPLC-ELSD)egyes szénhidrátvegyületek humán bélmikrobiotára gyakorolt potenciális hatásainak feltérképezése mikrobiológiai vizsgálatokkal, különös tekintettel az emberi szervezetre jótékony hatást gyakorló Lactobacillus és Bifidobacterium fajokra
- Egészségvédő hatású, növényi komponensek kivonása és analízise, 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil gyök megkötésén alapuló antioxidáns kapacitás meghatározása üzemi és laboratóriumi körülmények közöttAz élelmiszer alapanyagok feldolgozása és felhasználása során a beltartalmi érték monitoring vizsgálata, különös tekintettel az extrakció hatékonyságára, a vegyületek átalakulási folyamatainak nyomon követésére.









