Komplex kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat kínálunk élelmiszeripari és funkcionális termékfejlesztésekhez. Vizsgálataink célja, hogy tudományosan megalapozzuk az egészségvédő termékek fejlesztését.
Főbb vizsgálati területeink
1. Antioxidáns kapacitás meghatározása
- FRAP (vasredukáló képesség)
- DPPH (gyökmegkötő képesség)
2. Polifenol- és fitokémiai elemzések
- Összes polifenol tartalom (Folin–Ciocalteu módszer)
- Antocianin- és flavonoid-tartalom
- Polifenolprofil meghatározása különböző növényi alapanyagokban és késztermékekben
3. Szénhidrátprofil-analízis
- Folyadékkromatográfiás tömegspektrometriás vizsgálat (HPLC-MS)
- Fényszóráson alapuló detektálás (HPLC-ELSD)
4. Zsírsavprofil meghatározása
- Gázkromatográfiás tömegspektrometriás módszerrel (GC-MS)
5. Ásványi anyag tartalom
- Esszenciális és élettanilag jelentős ásványi anyagok mennyiségi meghatározása
6. Mikrobiológiai és táplálkozás-élettani vizsgálatok
7. Prebiotikus és bifidogén hatás vizsgálata
- Funkcionális alapanyagok és különböző feldolgozottsági szintek mikrobiológiai értékelése
8. In vitro emésztési és felszívódási modellek
- Emésztési folyamat modellezése laboratóriumi körülmények között
- Felszívódás vizsgálata Caco-2 bélhámsejtes modellen
- Gyulladásos válaszok modellezése Caco-2 sejteken
Célunk
Innovatív, egészségvédő élelmiszerek és funkcionális termékek fejlesztése tudományos alapokon, a legmodernebb analitikai és sejtbiológiai módszerek alkalmazásával.
A kutatási és fejlesztési munkáinkhoz korszerű, nagy pontosságú analitikai és mikrobiológiai laboratóriumi háttér áll rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi az élelmiszer-alapú innovációk komplex vizsgálatát és tudományos megalapozását.
Analitikai eszközeink
- UV-VIS spektrofotométer – Antioxidáns kapacitás, polifenol- és antocianintartalom mérésekhez (FRAP, DPPH, Folin-Ciocalteu)
- HPLC-MS (nagy hatékonyságú folyadékkromatográf-tömegspektrométer) – Polifenol-, flavonoid- és szénhidrátprofil meghatározás, növényi hatóanyag-elemzések
- HPLC-ELSD (fényszórásos detektorral felszerelt HPLC) – Cukorprofil meghatározása hőérzékeny vagy UV-inaktív komponenseknél
- GC-MS (gázkromatográf-tömegspektrométer) – Zsírsavprofil-analízis, illékony komponensek vizsgálata
Mikrobiológiai és sejtbiológiai vizsgálatokhoz
- Caco-2 sejtkultúrás rendszer – Felszívódási és gyulladásos folyamatok modellezése emberi bélhámsejteken
- In vitro emésztési modellrendszer – A humán tápcsatorna szakaszainak szimulációja a termékek funkcionális értékeléséhez
- Steril mikrobiológiai munkaállomások és inkubátorok – Prebiotikus és bifidogén hatások vizsgálatához, célzott mikrobiális törzsek alkalmazásával
Kiegészítő eszközök
- Mérlegek (analitikai, precíziós)
- pH- és redoxmérők, spektrométerek
- Koloriméter, refraktométer
- Homogenizátorok, termosztátok, centrifugák