Skip to content

Gasztroenterológia

A gasztroenterológia az emésztőrendszeri betegségek kezelésére, úgy mint a nyelőcső, gyomor, vékony és vastagbél, végbél, máj, epehólyag- és epevezeték, és a hasnyálmirigy betegségeire specializálódott tudományág.

Milyen panaszokkal forduljunk gasztroenterológushoz?

 • gyomorégés

 • puffadás

 • hasmenés, székrekedés

 • hasi fájdalmak

 • rossz szájszag

 • étkezés utáni teltségérzés

 • hányás

 • fekete vagy véres széklet

 • vashiányos vérszegénység

 • sárgaság

Kórházunkban a gasztroenterológia szakrendelés keretében a szakorvos az elsődleges fizikai vizsgálat után az alábbi gasztroenterológiai vizsgálatokat javasolhatja a diagnózis felállításához:

 • laborvizsgálatok

 • gyomortükrözés (gasztroszkópia)

 • vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

 • hasi ultrahang

 • szükség esetén hasi CT vizsgálat

 • széklet vér teszt rejtett vérzés kimutatására

 • kilégzéses vizsgálatok

 • étel érzékenységi és intolerancia vizsgálatok

FÁJDALOMMENTES TÜKRÖZÉS A PRESTIGE MAGÁNKÓRHÁZBAN!

Gyomortükrözés (gastroscopia)

A tápcsatorna felső szakaszának (nyelőcső, gyomor, nyombél) vizsgálatára a felső panendoscopos vizsgálat, más néven gyomortükrözés szolgál. Napjaink korszerű vizsgálati módszere a betegségek (gyulladás, fekély, daganat) felismerésére, azonosítására, illetve kezelésére is. A vizsgálat során többek között szövettani mintavételre is van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. A vizsgálat kórházunkban végezhető éber állapotban, bódításban, illetve altatásban is.

Vastagbéltükrözés (colonoscopia)

A colonoscopia a vastagbél, illetve lehetőség szerint a vékonybél alsó szakaszának vizsgálatát jelenti. Ez a korszerű vizsgálati módszer a vékonybél/vastagbél/végbél – gyulladás, polip, daganat, bélfali sérvek, fekélyes autoimmun betegségeinek – felismerésére, kezelésére. A vizsgálat során többek között szövettani mintavételre, polypok eltávolítására is lehetőség van, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. Emellett a colonoscopia a leghatékonyabb módszer a végbél – vastagbélrák korai felismerésére is, ezért szűrővizsgálatként is szolgál. A vizsgálat kórházunkban végezhető éber állapotban, bódításban, illetve altatásban is.

Természetesen lehetőség van egyszerre a gyomor- és vastagbéltükrözés elvégzésére is!

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Kérjen időpontot még ma!
prestige-logo-trans4
leading-light

FONTOS TUDNIVALÓK ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOK ELŐTT!

Felkészülés gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatokra

Gyomortükrözés

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

FELKÉSZÜLÉS A VIZSGÁLATRA:

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegségünk!

TEENDŐK A VIZSGÁLAT ELŐTT:

Gyomortükrözésre éhgyomorra kell jelentkezni

Előző nap kora este még nyugodtan fogyasztható egy könnyű vacsora

A vizsgálat előtti napon ne dohányozz!

A vizsgálatot megelőző 8 órában darabos ételt ne egyen

A vizsgálatot megelőző 5-6 órán belül már folyadékot sem szabad inni

A vizsgálat előtt ne használjon rágógumit, mivel ez is fokozott gyomornedv-termelődést válthat ki, mely zavarhatja a vizsgálat gyors és sikeres elvégzését.

Amennyiben a vizsgálat előtti 6 órás időtartam alatt erős szomjúságot érez, a száj kiöblítésével a szomjúság jelentősen csökkenthető

Rendszeresen szedett gyógyszerei bevételéről az orvos tájékoztatja

A vizsgálat után 1-2 óráig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt, pihenés javasolt és a gépjárművezetés mellőzése a vizsgálat napján!

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés vizsgálat célja a végbél és a vastagbél teljes hosszának, nyálkahártyájának megtekintése, vérzésforrás vagy szűkült bélszakasz keresése. A vizsgálat közben mód van szövettani mintavételre, egész polypok eltávolítására is.

FELKÉSZÜLÉS A VIZSGÁLATRA:

Vastagbéltükrözés előtt béltisztító készítményt kell alkalmaznia a belek kitisztítása és tisztán láthatósága érdekében. Nagyon fontos a szakszerű felkészülés, mert csak a megfelelően kitisztított bélrendszert lehet teljeskörűen kivizsgálni.

A vizsgálat előtti 3 napon már lehetőleg csak könnyen emészthető, rostmentes ételeket szabad fogyasztani

Nem szabad enni: zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka),zöld főzeléket (spenót, sóska), gyümölcsízesítésű teát, egyéb puffasztó hatású főzeléket (karalábé, kelkáposzta, borsó, bab), apró magvas ételeket (mák, szőlő, málna, eper, kivi stb.), magos kenyeret, müzlit, gabonapelyheket, rostos gyümölcsöket (mandarin, narancs)

A vizsgálat előtti napon már ne fogyasszon szilárd táplálékot, ügyeljen fokozottan a folyadékfogyasztásra

A vizsgálatot megelőző napon hashajtó használata szükséges, és sok folyadék fogyasztása, hogy az orvos értékelhető képet kapjon

A vizsgálat előtt 5-6 órával az altatás miatt már folyadékot se fogyasszon

Rendszeresen szedett gyógyszereit az orvos utasításának megfelelően vegye be

A vizsgálat után pihenés, megfigyelés szükséges, tilos a gépjárművezetés!