Skip to main content

Előfordult már, hogy nyomás alatt kellett “zsigeri” döntést hoznia? Vagy volt már olyan szorongó, hogy pillangók voltak a gyomrában? Ha igen, akkor tudja, hogy a stressz milyen hatással lehet az emésztőrendszerére.

Az agy és a bélrendszer összekapcsolódik, és folyamatosan kommunikál egymással. Valójában több idegsejt található a bélben, mint az egész gerincvelőben.

Például már az étel gondolata is emésztőnedvek termelésére késztetheti a gyomrot, vagy egy nagy előadás gondolata székrekedést vagy ellenőrizhetetlen bélműködést okozhat. Az agy és a bélrendszer állandó kommunikációban áll egymással. Ez a közvetlen kapcsolat okozza, hogy a gyomor-bélrendszerünk érzékeny az érzelmekre és az olyan reakciókra, mint például a stressz.

Amikor stresszesek vagyunk, az agyunk jeleket küld olyan vegyi anyagok felszabadulására, mint az adrenalin, a szerotonin (a hangulatot befolyásoló hormon, amely az emésztőrendszerben található), valamint a kortizol nevű stresszhormon. Ezek a hormonok káros reakciókat okozhatnak.

A stressz többféleképpen is negatívan hat az emésztőrendszerünkre. A gyomor vér- és oxigénáramlásának csökkenését, görcsöket, a bélbaktériumok egyensúlyának felborulását és gyulladást okozhat. Ezek a tünetek továbbfejlődhetnek olyan gyomor-bélrendszeri rendellenességekké, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), az irritábilis bélbetegség (IBD), a gyomorfekély vagy a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD).

Számos dolgot tehet a stressz csökkentése és a bélrendszer egészségének javítása érdekében. Az olyan stresszkezelési technikák gyakorlása, mint a rendszeres testmozgás, a stresszorok elkerülése, a társas kapcsolatok, az elegendő alvás vagy a relaxáció nagymértékben minimalizálhatja a stressz szintjét.

A stresszcsökkentő technikák gyakorlásán túl azzal is támogathatja emésztőrendszerének egészségét, ha kevesebb alkoholtartalmú italt fogyaszt, vagy kevesebb cukrot fogyaszt – mivel a túl sok cukor egyensúlytalanságot okozhat a gyomorban lévő jó és rossz baktériumok arányában. Az emésztés egészségét elősegítő élelmiszerek, például a probiotikumokban gazdag élelmiszerek vagy az emésztőenzimek termelődését segítő élelmiszerek fogyasztásának növelése szintén hasznos.

A bélrendszert gyakran nevezik a test “második agyának”. Ha az emésztőrendszerrel kapcsolatos állandó komplikációkat tapasztal, a teste valószínűleg azt próbálja közölni Önnel, hogy valami nagyobb probléma állhat fenn.

Panaszok esetén forduljon bizalommal gasztroenterológus szakorvosainkhoz.
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!