Túl sok gyomorsav – okok és kezelése

gyomorsav-okok-kezeles-gasztroenterologia

Túl sok gyomorsav - okok és kezelése

Ha Ön gyomorsavtúltengésben szenved, tudja, milyen kellemetlen tud lenni. Az égő érzés, a puffadás, a fájdalom elég ahhoz, hogy bárki az antacidokért nyúljon.

Mi az a gyomorsav?

A gyomorsav (sósav) elengedhetetlen az ételek megemésztéséhez és a tápanyagok szervezetének ellátásához. Emésztéskor a fehérje aminosavakra bomlik, amelyeket aztán a szervezeted új fehérjék előállítására használ fel. A szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak le, amelyek közvetlenül felszívódnak a bélben, és energiaként használhatók fel. A zsírok zsírsavakká alakulnak, amelyeket aztán a sejtmembránok felépítésére használnak fel az egész szervezetben.

Gyomorsav nélkül nem tudná megemészteni az ételt, és nem tudná felszívni a tápanyagokat – ezért fontos, hogy ne tegyen semmi olyat, ami zavarja a termelését.

gyomorsav-okok-kezeles-gasztroenterologia

De mi is pontosan a gyomorsavtúltengés? És mit tehetünk ellene?

A gyomorsavtúltengést a gyomorban felgyülemlett sav okozza. Ennek számos oka lehet, többek között az étrend, az életmód és az egészségügyi állapotok.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mi is az a gyomorsavasság, és hogyan kezelheti. Azt is megvizsgáljuk, mi történik, ha nem kezeli – és miért nem szabad soha savlekötőkhöz nyúlnia a tünetek enyhítésére.

Mi a savas reflux?

A savas reflux olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor a gyomorsav visszaszorul a. Ez akkor fordulhat elő, ha a gyomor és a nyelőcső közötti billentyű gyengévé vagy ellazulttá válik. A savas reflux tünetei közé tartozik a gyomorégés, az emésztési zavarok, a hányinger és a hasi fájdalom.

Ha csak ritkán jelentkezik gyomorégés, a gyógyszertárakban kapható gyógyszerekkel vagy házi gyógymódokkal kezelhető. Ha azonban gyakrabban fordul elő heti két alkalomnál, vagy éjszaka felébreszti a fájdalom, mindenképp fel kell keresnie egy orvost, aki eldönti, szükség van-e gyomortükrözésre (gastroscopia). Akkor is forduljon orvoshoz, ha a következőket tapasztalja:

 

Ha Önnél is jelentkeznek a gyomorsav okozta panaszok, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!