Skip to content

Mammográfia

Az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata a mammográfia, mely képes egészen korai stádiumban kimutatni a daganatos elváltozásokat.

Az emlőrák vezető daganatos megbetegedés a 45-65 év közötti nők körében. Kialakulása könnyen megelőzhető lenne a rendszeres szűrővizsgálatok igénybevételével, hiszen az időben diagnosztizált daganatos megbetegedés jó eséllyel gyógyítható.

A megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, valamint az olyan további vizsgálatok, mint az emlő ultrahang és a mammográfia.

Korszerű mammográfiás berendezésünkkel alacsony sugárterhelés mellett, lényegében fájdalommentesen tudnak szakorvosaink részletes információt adni az emlő eltéréseiről. Digitális mammográfunk 3 dimenziós szöveti mintavételre is alkalmas, amely alacsony röntgendózissal működik és 41 százalékkal több emlődaganat szűrhető ki vele.

A mammográfia előnyei:

  • magas diagnosztikus pontosság (klinikai gyakorlatban 90%-os, szűrő vizsgálatban 80%-os valódi pozitív arány)

  • az emlőrák a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan 2 évvel korábban diagnosztizálható

  • tudományos bizonyítékok alapján a rendszeres ismételt mammográfiás szűrés az emlőrák halálos kockázatát felére csökkenti

Hogyan történik a vizsgálat?

Az emlők vizsgálatához a felsőtestet szabaddá kell tenni, majd a radiológiai szakasszisztens utasításainak megfelelően a vizsgáló készülék elé kell állni, ezt követően megtörténik a mellek kompressziója és felvételeket készítünk.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Az emlődaganat magas halálozási aránya miatt jobb minél hamarabb felismerni a rákot. A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia során már kimutatható.

Különösen veszélyeztetettek azok a nők:

  • akiknek a családjában már előfordult emlőrák

  • ha más típusú daganatos megbetegedésbenmár érintettek voltak

  • ha egészségtelen életmódot folytatnak, elsősorban dohányoznak

ha bármiféle gyanús jelet tapintanak vagy észlelnek a mellükben.

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Kérjen időpontot még ma!
mammografia
prestige-logo-trans4
leading-light