Skip to main content

A visszereket a rossz véráramlás okozza. A vér összegyűlik a vénákban, és a bőr felszíne alatt dudorokat képez. A leggyakoribb helyek a lábak, a nemi szervek és a végbél (aranyér). Némi irritációt és kellemetlenséget okozhatnak, de általában a szülés után elmúlnak.

A terhesség alatt a visszerek leggyakoribb helye a lábak, a bokák és a külső nemi szervek (vulva). Az aranyér, azaz a végbélben vagy a végbélnyílás körül kialakuló visszerek szintén gyakoriak a terhesség alatt.

A pókhálóvénák a visszerekkel együtt is előfordulhatnak. Ezek finom kék vagy vörös vonalak, amelyek a bőrén keresztül láthatók, de nem csomósak.

Hogyan alakulnak ki a visszerek?

A vénák a keringési rendszer részét képezik, és a vért a testéből a szívébe szállítják. A vénáiban lévő szelepek segítenek a vér megfelelő irányú áramlásában.

Ha a vénák falai és billentyűi gyengék lesznek, a vér visszatorlódhat és tócsákat képezhet a vénákban. Ezek a területek megduzzadhatnak és kiemelkedhetnek a bőrfelszínből.

Milyen tünetei vannak a terhességi visszereknek?

Előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem tapasztal. Ha mégis, akkor azt, hogy rosszabb, ha sokáig ül vagy áll.

A tünetek közé tartoznak:

 • Nehéz érzés a lábában.
 • Viszketés a vénák körül.
 • Lábgörcsök.
 • Fájdalom, sajgás, lüktetés vagy érzékenység az alsó lábszárban.
 • Duzzanat (ödéma) a lábakban és a bokában.

Az aranyér szintén okozhat fájdalmat és viszketést. A székelés közbeni erőlködés és a törlés vérzést okozhat. Ilyenkor élénkpiros vért vehet észre a WC-papíron.

Mi okozza a visszereket terhesség alatt?

A terhesség alatt a hormonális változások és a növekvő baba súlya miatt hajlamosabbá válik a visszerességre. Ez a következők miatt van:

 • A progeszteron nevű hormon magasabb szintje, amely ellazítja az érfalakat és csökkenti a billentyűk működését.
 • A megnövekedett vérmennyiség a szervezetében.
 • A baba által a medencében lévő erekre gyakorolt nyomás, ami megváltoztathatja a véráramlást a kismedencei régióban és a lábakban.

Mindezek az erők megnehezítik, hogy a vér a gravitációval szemben a lábaiból a szívébe áramoljon. A székrekedés szintén gyakori a terhesség alatt, és aranyeret okozhat.

Hogyan diagnosztizálják a terhességi visszereket?

Az orvos a tüneteitől függően megvizsgálja a lábát, a nemi szerveit és a végbél környékét. Ha a tünetei súlyosak, a szolgáltatója Doppler-ultrahangvizsgálatot javasolhat, hogy megmérje a véráramlást a felszíni és mélyvénákban. A visszeresség a mélyvénában kialakuló vérrög (mélyvénás trombózis) fokozott kockázatával járhat. Ez az állapot súlyos szövődményekhez, többek között tüdőembóliához vezethet.

Hogyan kezelik a visszereket a terhesség alatt?

Mivel a visszerek általában ártalmatlanok, és a baba megszületése után javulnak, legtöbb esetben nem kezelik őket. Ennek ellenére tehetnek olyan lépéseket, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, vagy megakadályozhatják, hogy rosszabbodjanak:

 • Kerülje a hosszú ideig tartó egy helyben állást vagy ülést, hogy a vér mozgásban maradjon.
 • Tornázzon rendszeresen (először mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, hogy a testmozgás biztonságos-e Önnek a terhesség alatt).
 • Korlátozza a nátrium mennyiségét az étrendjében, amely duzzanatot okozhat.
 • Időnként emelje fel a lábát, hogy segítse a vér visszaáramlását a szívéhez.
 • Aludjon a bal oldalán, hogy csökkentse a nyomást a vena cava inferiorra. Ez az a nagy véna, amely a lábaiból a szívébe szállítja a vért.
 • Ülés közben tegye szabaddá a lábát, hogy javítsa a vérkeringést.
 • Viseljen támogató harisnyát vagy zoknit, hogy megakadályozza a vér összegyűlését a lábában. Ezeket kompressziós harisnyának is nevezik.

Ha a visszerek nem múlnak el maguktól a szülés után, beszélhet a kezelőorvosával a kezelési lehetőségekről. Ezek közé tartozhat a szkleroterápia, a lézerterápia és a műtét.

Megszűnik a visszeresség a terhesség után?

Igen, általában átmenetiek és a baba megszületése után összezsugorodnak. Ha azonban több gyermeke van, előfordulhat, hogy minden egyes terhességgel rosszabbodnak, vagy kevésbé valószínű, hogy elmúlnak.

Az esetek többségében a visszerek nem súlyosak. A következők a jelei annak, hogy fel kell hívnia a orvosát:

 • Vérzés a vénából.
 • Nyílt seb (fekély) a bőrön a visszer közelében.
 • Fájdalom, duzzanat és bőrpír a lábában, ami vérrög jele lehet.

Amennyiben jelentkeznek Önnél a visszér tünetei, keresse szakorvosainkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!