Skip to main content

A porckorongsérv a gerincet alkotó csontok (csigolyák) között elhelyezkedő gumipárnák (lemezek) egyikének problémájára utal.

A porckorongnak egy puha, kocsonyaszerű közepe (magja) van, amelyet egy keményebb, gumiszerű külső rész (gyűrű) vesz körül. A porckorongsérv, amelyet néha porckorong-csúszásnak vagy porckorongszakadásnak is neveznek, akkor keletkezik, amikor a mag egy része a gyűrűsburokban keletkezett szakadáson keresztül kinyomódik.

Ez a sérv, amely a gerinc bármely részén előfordulhat, leggyakrabban a hát alsó részén jelentkezik. Attól függően, hogy hol van a porckorongsérv, fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget okozhat a karban vagy a lábban.

Tünetek

A legtöbb porckorongsérv a hát alsó részén jelentkezik, de előfordulhat a nyakban is. A jelek és tünetek attól függnek, hogy hol helyezkedik el a porckorong, és hogy nyom-e ideget. Általában a test egyik oldalát érinti.

 • Kar- vagy lábfájdalom. Ha a porckorongsérv a hát alsó részén található, a hát alsó részén jelentkező fájdalom mellett jellemzően a fenékben, a combban és a vádliban is fájdalmat érezhet. Előfordulhat, hogy a lábfej egy részében is. A nyakban lévő porckorongsérv esetén jellemzően a vállában és a karban érzi a legnagyobb fájdalmat. Ez a fájdalom a karjába vagy a lábába lövellhet, amikor köhög, tüsszent vagy bizonyos pozíciókba helyezkedik. A fájdalmat gyakran élesnek vagy égetőnek írják le.
 • Zsibbadás vagy bizsergés. A porckorongsérvvel küzdő embereknél gyakran jelentkezik sugárzó zsibbadás vagy bizsergés abban a testrészben, amelyet az érintett idegek ellátnak.
 • Gyengeség. Az érintett idegek által kiszolgált izmok hajlamosak elgyengülni. Ez megbotlást okozhat, vagy befolyásolhatja a tárgyak felemelésének vagy megtartásának képességét.

A porckorongsérv leggyakrabban a fokozatos, öregedéssel összefüggő kopás, az úgynevezett porckorong-degeneráció eredménye. Ahogy az emberek öregszenek, a porckorongok egyre kevésbé rugalmasak, és hajlamosabbak arra, hogy akár egy kisebb megerőltetés vagy csavarodás esetén is elszakadjanak vagy megrepedjenek.

A legtöbb ember nem tudja pontosan meghatározni a porckorongsérv okát. Néha az is vezethet hozzá, ha a nehéz tárgyak emeléséhez a hátizmokat használják a láb- és combizmok helyett, valamint ha emelés közben csavarodnak és fordulnak. Ritkán traumás esemény, például esés vagy a hátat ért ütés az ok.

A porckorongsérv kockázatát növelő tényezők közé tartoznak:

 • Súly. A túlzott testsúly extra terhelést jelent a hát alsó részén lévő porckorongokra.
 • Foglalkozás. A fizikailag megterhelő munkát végző embereknél nagyobb a hátproblémák kockázata. Az ismétlődő emelés, húzás, tolás, oldalra hajlítás és csavarás szintén növelheti a porckorongsérv kockázatát.
  Egyes emberek öröklik a porckorongsérv kialakulására való hajlamot.
 • Dohányzás. Úgy gondolják, hogy a dohányzás csökkenti a porckorongok oxigénellátását, ami gyorsabb lebomlást okoz.
 • Gyakori vezetés. A hosszú ideig tartó ülés és a gépjármű motorjának rezgése nyomást gyakorolhat a gerincre.
 • Ülőmunka. A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a porckorongsérvet.

A fizikális vizsgálat során orvosa ellenőrizni fogja, hogy nem érzékeny-e a háta. Arra is megkérhetik, hogy feküdjön laposan és mozgassa a lábát különböző pozíciókban, hogy segítsen meghatározni a fájdalom okát.

A legtöbb porckorongsérv esetében a diagnózis felállításához csupán fizikális vizsgálatra és kórtörténetre van szükség. Ha orvosa más betegségre gyanakszik, vagy meg kell néznie, hogy mely idegek érintettek, elrendelhet egy vagy több vizsgálatot is.

Kezelés

A konzervatív kezelés – főként a fájdalmat okozó mozgások elkerülését célzó tevékenységek módosítása és fájdalomcsillapítók szedése – a legtöbb embernél néhány napon vagy héten belül enyhíti a tüneteket.

Gyógyszerek

 • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ha fájdalma enyhe vagy közepes mértékű, orvosa ajánlhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
 • Neuropátiás gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek az idegi impulzusokra hatnak, hogy csökkentsék a fájdalmat
 • Izomlazítók. Ezeket akkor írhatják fel Önnek, ha izomgörcsei vannak. A nyugtatás és a szédülés gyakori mellékhatások.
 • Kortizoninjekciók. Ha fájdalma nem javul a szájon át szedhető gyógyszerekkel, orvosa javasolhat kortikoszteroidot, amelyet a gerincvelőidegek körüli területre lehet beadni. A gerinc képalkotása segíthet a tű beadásában.

Terápia

Kezelőorvosa javasolhat fizikoterápiát a fájdalom csillapítására. A gyógytornászok olyan testhelyzeteket és gyakorlatokat mutathatnak Önnek, amelyek célja a porckorongsérv okozta fájdalom minimalizálása.

Műtét

Orvosa akkor javasolhat műtétet, ha a konzervatív kezelések hat hét után nem javítják a tüneteket, különösen, ha továbbra is:

 • Rosszul kontrollált a fájdalom
 • Zsibbadás vagy gyengeség még fenn áll
 • Állási vagy járási nehézségek vannak
 • A hólyag vagy a széklet feletti kontroll elvesztése

A sebészek szinte minden esetben csak a porckorong kiálló részét tudják eltávolítani, ritkán kell az egész porckorongot. Ilyenkor előfordulhat, hogy a csigolyákat csontátültetéssel kell összeolvasztani.

A csontfúzió hónapokig tartó folyamatának lehetővé tétele érdekében a gerincbe fémvasat helyeznek, hogy a gerinc stabilitását biztosítsák. Ritkán sebésze javasolhatja mesterséges porckorong beültetését.

Forduljon orvoshoz, ha a nyak- vagy hátfájás a karján vagy a lábán is végighúzódik, vagy ha zsibbadás, bizsergés vagy gyengeség is jelentkezik, keresse szakorvosainkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!