Skip to content

Pulmonológia

A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a tüdő és az alsó légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

A legfontosabb tünetek, amelyek a tüdő megbetegedésére utalnak a következők:

  • nehézlégzés, fulladás

  • köhögés

  • váladékképződés

  • mellkasi fájdalom

  • dohányzás esetén 40 év felett preventív jelleggel érdemes felkeresni pulmonológust

A pulmonológai vizsgálat során a szakorvos kikérdezi a beteget kórelőzményéről, a jelenlegi panaszairól, fizikális vizsgálatot végez. A különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése a diagnózis felállításának elengedhetetlen része (RTG, CT stb.), szükség esetén légzésfunkciós vizsgálat, allergia tesztek.

Pulmonológusaink kezelik egyebek mellett a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), az asztmát és az allergiás megbetegedéseket. 

A pulonológia területéhez tartoznak még továbbá a refluxhoz társuló légúti tünetek ellátása és kezelése, valamint a légzési elégtelenségek (pl. alvás közbeni légzéskimaradás) diagnózisa.

A COVID-19 betegségen átesettek körében az akut megbetegedést követően az esetek 10-20%-ában elhúzódó panaszok maradnak fenn. Azoknál is kialakulhatnak szövődmények, akik tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel estek át a fertőzésen. Érdemes szakorvossal konzultálnia amennyiben hetekig tartó, vagy a tünetmentes napok után megjelenő nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, krónikus fáradtságot tapasztal.A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést. Forduljon bizalommal a Prestige Magánkórház szakorvosaihoz!

legut-legutimegbetegedes-kezeles-pulmonologia

Szakorvosaink

Dr. Obbágy Veronika

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Kérjen időpontot még ma!