Skip to main content

FőoldalSzakrendelések ↦ Pulmonológia

Pulmonológia

A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a tüdő és az alsó légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

A legfontosabb tünetek, amelyek a tüdő megbetegedésére utalnak a következők:

 • nehézlégzés, fulladás
 • köhögés
 • váladékképződés
 • mellkasi fájdalom
 • dohányzás esetén 40 év felett preventív jelleggel érdemes felkeresni pulmonológust

A pulmonológai vizsgálat során a szakorvos kikérdezi a beteget kórelőzményéről, a jelenlegi panaszairól, fizikális vizsgálatot végez. A különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése a diagnózis felállításának elengedhetetlen része (RTG, CT stb.), szükség esetén légzésfunkciós vizsgálat, allergia tesztek.
Pulmonológusaink kezelik egyebek mellett a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), az asztmát és az allergiás megbetegedéseket.
A pulonológia területéhez tartoznak még továbbá a refluxhoz társuló légúti tünetek ellátása és kezelése, valamint a légzési elégtelenségek (pl. alvás közbeni légzéskimaradás) diagnózisa.

A COVID-19 betegségen átesettek körében az akut megbetegedést követően az esetek 10-20%-ában elhúzódó panaszok maradnak fenn. Azoknál is kialakulhatnak szövődmények, akik tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel estek át a fertőzésen. Érdemes szakorvossal konzultálnia amennyiben hetekig tartó, vagy a tünetmentes napok után megjelenő nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, krónikus fáradtságot tapasztal.A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést. Forduljon bizalommal a Prestige Magánkórház szakorvosaihoz!

 • Pulmonológiai szakvizsgálat
 • Mellkas Röntgen vizsgálat
 • Légzésfunkciós vizsgálat
 • Bencard bőr teszt
 • Szaturáció mérés
 • Astrup vizsgálat és kiértékelés
 • Post Covid Mini Csomag (Covid megbetegedés után: Szakvizsgálat, Mellkas Röntgen, Légzésfunkció, Szaturáció mérés, Astrup vizsgálat és kiértékelés)
 • Post Covid Max Csomag (Covid megbetegedés után: Szakvizsgálat, Mellkas Röntgen, Légzésfunkció, Szaturáció mérés, Astrup vizsgálat és kiértékelés, Kardiológiai szakvizsgálat, EKG és Szív ultrahang)

Szakorvosaink

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás

Árak

Pulmonológia
Pulmonológiai szakvizsgálat 31.900 Ft
Mellkas Röntgen vizsgálat 15.800 Ft
Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) 7.900 Ft
Bencard bőr teszt 13.200 Ft
Szaturáció mérés 3.300 Ft

Kapcsolódó cikkek

Pulmonológia
2022.12.08.

A mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

A mellhártyagyulladás olyan állapot, amelyben a mellhártya – két nagy, vékony szövetréteg, amely elválasztja a tüdőt a mellkasfaltól – begyullad. Éles mellkasi fájdalmat okoz, amely légzés közben súlyosbodik. Az egyik…
Pulmonológia
2022.12.08.

A leggyakoribb légúti megbetegedések

Egyes légzőszervi betegségek akutak, mint például egy fertőzés, amely kezeléssel javul, míg mások krónikusak vagy krónikussá válnak, és kezelést igényelnek. A tüdőbetegségek számos típusa okozhat krónikus légzőszervi állapotot. Nehéz lehet…
Pulmonológia
2022.11.02.

A hurutos köhögés kezelése

A hurutos köhögés, olyan, ami váladékot hoz fel. Ez az ellentéte a száraz köhögésnek, amely nem termel folyadékot. Bizonyos esetekben a köhögés típusa segíthet jelezni annak okát. A köhögés egy…