Tüdőfibrózis

tudofibrozis-pulmonologia

Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis gyakorisága egyre nő a különböző környezeti ártalmak miatt.

Ennek során a tüdő elkezd hegesedni, megvastagodik és merevvé válik­ – ami légzési nehézségekhez vezet. Hajlamosíthat rá a dohányzás, de megfigyelhető a családi halmozódás és az öröklődés is. A tüdőfibrózis leggyakrabban 50-70 év közötti férfiaknál fordul elő.

Egy ideig nem okoz jellegzetes tüneteket, mivel lappangva kezdődik. A légzés felületessé válik, szaporává, ami terhelésre, de később nyugalmi állapotban is jelentkezik. E mellett sokszor jelentkezhet bizonytalan mellkasi fájdalom, fáradékonyság, ismeretlen eredetű láz, fogyás és a teljesítőképesség csökkenése.

tudofibrozis-pulmonologia

Az esetek majdnem felénél valamilyen ismert tényezőre vezethető vissza, ilyen lehet például a bakteriális lebeny, vagy az influenza okozta tüdőgyulladás. Az is előfordulhat, hogy a tüdőfibrózist valamilyen foglalkozási ártalom okozza (füstök, gőzök, por, hajlakk, gyomirtó).

Viszonylag gyakran megfigyelhető veseelégtelenek és krónikus szívbetegek esetében, ugyanis a tüdővizenyőből fibrózis alakul ki. Tumorok esetében mellkasra kapott sugárkezelés, vagy kemoterápiás szerek is elváltozásokhoz vezethetnek a kötőszövetben.

Kivizsgálás során a tüdőre ráhallgatva hóropogás szerű hang hallható. Jellegzetes kép látható röntgenfelvétel során, ami kiegészülhet mellkas CT vizsgálattal is. A tüdőtérfogat értékeit nézik légzésfunkciós vizsgálat során, hörgőtükrözés során pedig a hörgőrendszer állapotát nézik. A biztos diagnózishoz szövettan, tüdő biopszia vagy hörgőtükrözés is szükséges mindenképp.

A tüdőfibrózis kezelése során mindenképpen tisztázni kell a kiváltó okot, a betegség kiterjedését és az általános állapotot. Ha már ismeretes a tüdőfibrózis oka, először az oki terápia az első (pl. fertőzések kezelése, porok kiiktatása).

A megfelelően alkalmazott kezeléssel a tünetek enyhíthetőek és a folyamat lassítható.

 

Ha Önnél is jelentkeznek a tüdőfibrózis tünetei, vagy ennek gyanúja áll fenn, keresse fel pulmonológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!