Orrmelléküreg gyulladás tünetei és kezelése

orrmellekureg-gyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

Orrmelléküreg gyulladás tünetei és kezelése

A krónikus arcüreggyulladást okozhatja fertőzés, az orrmelléküregekben lévő növedékek (orrpolipok) vagy az orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzanata. A krónikus orrmelléküreggyulladásnak is nevezett állapot felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthet.

Ez a gyakori állapot megzavarja a nyálka normális elvezetését, és orrdugulást okoz. Az orrlégzés nehézkes lehet, és a szeme körüli területet duzzadtnak vagy érzékenynek érezheti.

A krónikus orrmelléküreggyulladás gyakori jelei és tünetei a következők:

 • Orrmelléküreg-gyulladás
 • Sűrű, elszíneződött orrváladék (orrfolyás)
 • A torok hátsó részén lefolyás (orrváladék)
 • Eldugult orr, ami nehézséget okoz az orrlégzésben
 • Fájdalom, érzékenység és duzzanat a szem, az arc, az orr vagy a homlok körül
 • Csökkent szaglás- és ízérzékelés

Egyéb jelek és tünetek lehetnek:

 • Fülfájás
 • Fejfájás
 • Fájdalom a felső állkapocsban és a fogakban
 • Köhögés vagy torokköszörülés
 • Torokfájás
 • Rossz lehelet
 • Fáradtság
orrmellekureg-gyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

Fizikális vizsgálat során orvosa megtapinthatja, hogy érzékeny-e az orra és az arca, és belenéz az orrába.

Diagnosztizálásának módszerei a következők:

– Orrmelléküregek vizsgálat. Egy vékony, hajlékony, száloptikás fényt tartalmazó cső, amelyet az orrán keresztül vezetnek be, lehetővé teszi, hogy orvosa megnézze az orrmelléküregek belsejét. Ez segíthet észrevenni az orrsövényferdülést, a polipokat vagy a daganatokat.

– Allergia vizsgálat. Ha kezelőorvosa arra gyanakszik, hogy allergiák válthatják ki a gyulladást, allergiás bőrtesztet javasolhat. A bőrteszt biztonságos és gyors, és segíthet kimutatni, hogy melyik allergén felelős az orrfolyásért.

– Képalkotó vizsgálatok. A CT vagy MRI segítségével készült felvételek megmutathatják az Ön orrmelléküregének részleteit. Ezek rámutathatnak egy mély gyulladásra vagy fizikai elzáródásra, például polipokra, daganatokra vagy gombákra, amelyeket endoszkóppal nehéz kimutatni.

A krónikus arcüreggyulladás kezelései lehetnek:

Nazális kortikoszteroidok. Ezek az orrspray-k segítenek megelőzni és kezelni a gyulladást.

A sóoldatos orröblítés orrspray-vel vagy oldattal csökkenti a vízelvezetést, és kiöblíti az irritáló és allergizáló anyagokat.

Szájon át szedett kortikoszteroidok. Ezeket a gyógyszereket a súlyos arcüreggyulladásból eredő gyulladás enyhítésére használják, különösen, ha orrpolipjai is vannak.

Allergiagyógyszerek. Ha allergia okozza a gyulladást, orvosa ajánlhat allergia elleni gyógyszereket.

Antibiotikumok. Akkor van rá szükség, ha a fertőzést baktériumok okozzák. Ha orvosa nem tudja kizárni a háttérben meghúzódó fertőzést, antibiotikumot javasolhat, néha más gyógyszerekkel együtt.

– Műtét. A kezelésre vagy gyógyszeres kezelésre ellenálló esetekben az endoszkópos orrmelléküreg-műtét is szóba jöhet. Ennél az eljárásnál az orvos egy vékony, hajlékony csövet használ, amelyhez egy fényt (endoszkópot) csatlakoztat, hogy feltárja az Ön melléküregeit. Az elzáródás forrásától függően különböző eszközöket használhatnak a szövetek eltávolítására vagy az orrdugulást okozó polip eltávolítására. A szűk orrmelléküreg-nyílás kitágítása is szóba jöhet a vízelvezetés elősegítése érdekében.

 

Ha jelentkeznek Önnél az orrmelléküreg gyulladás tünetei, forduljon fül-orr-gégészeinkhez bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!