Nyaki merevség tünetei és kezelése

nyak-merevseg-tunetek-kezeles-reumatologia

Nyaki merevség tünetei és kezelése

A nyak merevsége lehet átmeneti vagy tartós állapot, amely jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életet.

A nyakmerevség jellegzetes tünete a nyaki fájdalom és a mozgási nehézség, főleg ha a fejet oldalra fordítják. Néha a nyak annyira megmerevedik, hogy csak az egész test elfordításával tudunk oldalra nézni. A panaszok általában a reggeli ébredés után jelentkeznek, de egyes esetekben a merevség egész nap is fennállhat. Máskor, amikor “húzzuk” a nyakunkat, a fájdalom adott mozgáshoz köthető. A fejfájás, valamint a váll- és karfájdalmak okai lehetnek a nyaki problémák is.

nyak-merevseg-tunetek-kezeles-reumatologia

A nyaki merevség leggyakoribb oka a ficam. Különösen a levator scapulae izmok, amelyek a nyaki gerincet a vállakhoz kötik, hajlamosak a sérülésekre. Ez az izom sok napi tevékenység során megfeszülhet. Ilyen lehet például a rossz alvási pozíció, sportsérülés, a fej hirtelen ütéssel oldalra billentése, vagy a tartósan helytelen nyakhelyzet, amelyet gyakran számítógép- vagy mobiltelefon-használat okoz. A krónikus stressz okozta izomfeszültség szintén okozhat nyakmerevséget.

A fájdalmas nyakmerevséget gyakran egyszerű kiváltó okok okozzák. Ha a panasz oka nem egy konkrét eseményhez kapcsolódik, akkor nehezebb lehet a forrás meghatározása. Néha a merevség valamilyen rendellenességet jelez a nyaki gerincben.

A tünetek a nyakmerevség okától függően változhatnak. Ha például izomfeszülés miatt van, akkor fájdalmat és korlátozott mozgástartományt tapasztal a nyakában. Ha azonban sérülés vagy betegség okozza, akkor további tünetek is jelentkezhetnek, például fejfájás vagy zsibbadás a karokban és lábakban.

Ha a nyakmerevségét például porckorongsérvből eredő fertőzés okozza, akkor súlyosabb tünetei lesznek, például izomgörcsök és gyengeség a karokban. Az is előfordulhat, hogy az egyik vagy mindkét karban érzéskiesést tapasztal.

Az esetek többségében a merevség és a fájdalom néhány nap, egy hét alatt elmúlik. Természetesen ezen idő alatt is szükség lehet vény nélküli fájdalomcsillapításra, hideg-meleg borogatásokra, de mindenkinél egyéni, mennyire viseli a fájdalmat, mennyire befolyásolja a panasz az életét, esetleges korábbi tapasztalataiból kiindulva mennyire tart a kiújulástól.

 

Ha Önnél már huzamosabb idejen fennáll a nyaki merevség, keresse reumatológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!