Milyen gyakran érdemes szemészeti szűrésre menni?

szemeszet-szures

Milyen gyakran érdemes szemészeti szűrésre menni?

Minden életkorban fontos, még tünetmentesen is a szemészeti kontrollvizsgálat. Felnőttkorban a szemvizsgálat során megállapított eltérések első jelei lehetnek cukorbetegségnek, magas vérnyomásnak és az érelmeszesedésnek is.

Panaszmentesség esetén, mindenképpen javasolt az évenkénti szűrővizsgálat. Gyakoribb kontrollt igényelnek azok, akik bizonyos gyógyszereket szednek, pajzsmirigy betegségük van, vagy magas a vérnyomásuk. Kiemelelten fontos a cukorbetegek számára a rendszeres ellenőrzés, ugyanis diabétesz esetén gyakori szövődmény a szemfenék ereinek különböző elváltozásai, ezek pedig kezelés nélkül vaksághoz is vezethetnek.

szemeszet-szures

Érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, ha eltéréseket tapasztalunk a látásunkkal vagy a szemünkkel kapcsolatban, legfőbbképp akkor, ha ezek a tünetek nem enyhülnek idővel sem.

Bármilyen esetről legyen szó, az első a kórelőzmény felvétele. Ilyenkor szó esik a korábbi műtétekről, a páciens esetlegesen felmerülő panaszairól, családban örökletes betegségekről, valamint a fennálló panaszokról. A vizsgálat főként az adott problémától függ, de minden esetben fájdalommentes és többirányú.

A látási zavarokat nagyon sok esetben fénytörési hibák okozhatják, mint a 40 éves kor felett jelentkező presbiópia (öregszeműség), vagy a távol- vagy rövidlátás. Egyes daganatos betegségek, hályogok vagy a szemfenéki meszesedés is szintén látásromlást okozhatnak.

 

Akár valamilyen problémával, akár egyszerű kontrollvizsgálattal, keressék bizalommal szemész szakorvosainkat!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!