Miért fontos a csípőszűrés csecsemőknél?

csecsemo-csiposzures

Miért fontos a csípőszűrés csecsemőknél?

Néhány hónap alatt meggyógyulhat az időben felismert és kezelt enyhe csípőficam. Nagyon hasznos a csecsemőkori csípővizsgálat, ennek elsődleges célja a csípőficam és az egyéb csípőízületi rendellenességek kiszűrése, hogy ez által minél könnyebben és gyorsabban korrigálni lehessen az esetleges problémát.

A legelső szűrővizsgálat indokolt már szülés után közvetlenül, a második 3-4 hetes korban, majd a harmadikat a gyermek 3-4 hónapos korában.

csecsemo-csiposzures

A csípő vizsgálatának két módja lehetséges:

  • Manuális vizsgálat: A szakorvos az ízületek különböző szakszerű átmozgatásából tud következtetéseket levonni. Az egyik legelterjedtebb vizsgálat, amikor a csípőízület behajtott térdek mellett történő kifelé és befelé forgatásával egy hallható és érezhető mély roppanás jelzi a ficam meglétét.
  • Ultrahang vizsgálat: A manuális vizsgálatot kiegészítő vizsgálat, mellyel a csípő állapota alaposabban megfigyelhető. Elsődlegesen a veleszületett, de tünetmentes korkép is felismerhető. Ezek idejében felfedezve kisebb beavatkozással, és gyorsabban kezelhetőek.

Sajnos az elhanyagolt vagy kezeletlen esetekben, a gyermek akár mozgáskorlátozottá is válhat a súlyos elváltozások miatt. Komoly bonyodalmakhoz is vezethet, ha a gyermek későn kerül szakorvoshoz. Ha csak 3-4 hónapos korban fedezik fel a csípő rendellenes fejlődését, a korrekció sokszor komoly erőfeszítést, vagy akár későbbi sebészeti beavatkozást is igényelhet.

 

Keresse kiváló ortopéd szakorvosainkat a Prestige Magánkórházba, hogy gyermekénél időben felismerjék, ha ilyen problémájuk van!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhetnek!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!