A derékfájás lehetséges okai

derekfajas-okok-ortopedia

A derékfájás lehetséges okai

Felmérések azt bizonyítják, hogy 5 felnőttből 4 már tapasztalt élete során derékfájdalommal járó kellemetlenséget, ezek pedig befolyásolják az életminőségüket, életvitelüket. Az első panaszok már 20 év felett jelentkezhetnek, melyek többek között az ülő- és állómunkának, valamint a mozgásszegény életmódnak köszönhetőek. Ezek rendkívüli módon terhelik a derekat, ágyéki gerincet, valamint az egész gerincoszlopot.

A leggyakoribb ok a mozgásszervi megbetegedés, azonban számos más magyarázat is lehet rá. Sokan nem gondolnák, de pszichés probléma, vesekő és húgyúti probléma is okozhatja.

derekfajas-okok-ortopedia

Ízületi károsodásnál az ízületet borító porc elvékonyodhat, vagy teljesen felszívódhat, ezt kísérheti gyulladás is. Ez komoly derékfájdalomhoz vezet. Ha pihentetjük az adott területet, enyhülhetnek a panaszok, de hosszútávú javulást rendszeres gyógytorna mellett tapasztalhatunk.

Ha csontritkulás áll fent, a csontok tömege és mésztartalma csökken, így azok könnyebben törhetnek. Fájdalom törés nélkül is kialakulhat, azonban ez megszűnhet megfelelő kezelés mellett. Törés esetén a csigolyatest beroppan, ennek során a kezelés jóval bonyolultabb és a fájdalom is erősebb.

Izomproblémák során az izomzat erős terhelése során mikrosérülések keletkezhetnek, ez erős fájdalmat okoz, vagy bemerevedik, becsípődik egy izomcsoport vagy izom. Ezekben az esetekben a fájdalom nem csak deréktájon jelentkezik, hanem akár a lábfejig is kisugározhat.

A csigolyaizületi gyulladás a korral és gerincünk elhasználódásával léphet fel.

A derék nem megfelelő módon való terhelése esetén is jelentkezhet derékfájdalom a gerincoszlop elferdülése miatt.

Amennyiben valaki lúdtalpas, szintén egy első tünet lehet a derékfájás.

Ezeken túl még számos betegség válthatja ki a derékfájdalmat.  Ajánlott minden esetben felkeresnünk egy orvost, hogy kivizsgálja a fájdalom hátterében álló okokat.

Ha Önnél is jelentkeznek derékfájásos panaszok, keresse ortopéd szakorvosainkat!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak foglalni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!