A derékfájás lehetséges okai

A derékfájás lehetséges okai

Felmérések azt bizonyítják, hogy 5 felnőttből 4 már tapasztalt élete során derékfájdalommal járó kellemetlenséget, ezek pedig befolyásolják az életminőségüket, életvitelüket. Az első panaszok már 20 év felett jelentkezhetnek, melyek többek között az ülő- és állómunkának, valamint a mozgásszegény életmódnak köszönhetőek. Ezek rendkívüli módon terhelik a derekat, ágyéki gerincet, valamint az egész gerincoszlopot.

A leggyakoribb ok a mozgásszervi megbetegedés, azonban számos más magyarázat is lehet rá. Sokan nem gondolnák, de pszichés probléma, vesekő és húgyúti probléma is okozhatja.

Ízületi károsodásnál az ízületet borító porc elvékonyodhat, vagy teljesen felszívódhat, ezt kísérheti gyulladás is. Ez komoly derékfájdalomhoz vezet. Ha pihentetjük az adott területet, enyhülhetnek a panaszok, de hosszútávú javulást rendszeres gyógytorna mellett tapasztalhatunk.

Ha csontritkulás áll fent, a csontok tömege és mésztartalma csökken, így azok könnyebben törhetnek. Fájdalom törés nélkül is kialakulhat, azonban ez megszűnhet megfelelő kezelés mellett. Törés esetén a csigolyatest beroppan, ennek során a kezelés jóval bonyolultabb és a fájdalom is erősebb.

Izomproblémák során az izomzat erős terhelése során mikrosérülések keletkezhetnek, ez erős fájdalmat okoz, vagy bemerevedik, becsípődik egy izomcsoport vagy izom. Ezekben az esetekben a fájdalom nem csak deréktájon jelentkezik, hanem akár a lábfejig is kisugározhat.

A csigolyaizületi gyulladás a korral és gerincünk elhasználódásával léphet fel.

A derék nem megfelelő módon való terhelése esetén is jelentkezhet derékfájdalom a gerincoszlop elferdülése miatt.

Amennyiben valaki lúdtalpas, szintén egy első tünet lehet a derékfájás.

Ezeken túl még számos betegség válthatja ki a derékfájdalmat.  Ajánlott minden esetben felkeresnünk egy orvost, hogy kivizsgálja a fájdalom hátterében álló okokat.

Ha Önnél is jelentkeznek derékfájásos panaszok, keresse ortopéd szakorvosainkat!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak foglalni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük