Mellplasztika – maradj formában

Mellplasztika - maradj formában

A női mell számos művészeti alkotás témája, viszont annak ideálisnak mondott formája koronként eltérő. Mára a plasztikai sebészeti beavatkozások révén bárkinek lehetősége nyílik mellei átformálását kérni, legyen szó akár nőről, akár férfiról.

Mellplasztikai kezelések révén korrigálható a veleszületett alaki és méretbeli hiányosság, valamint a kor előrehaladtával megváltozott forma- és nagyságváltozások is helyreállíthatóak, korrigálhatóak.

Mellplasztikai műtétek típusai az állományban történő változás szerint:

  • mellnagyobbítás (augmentáció),
  • mellfelvarrás (mastopexia)
  • mellkisebbítés (reductió)

Mellnagyobbítás

Amennyiben Ön nem elégedett a mellei alakjával, méretével, úgy a kívánt alakot, formát, teltséget és nagyságot implantátumok behelyezésével vagy saját zsír átültetéssel érhetjük el.

A mellimplantátumok között megkülönböztethetünk forma szerint kerek és csepp alakú (anatómiai), felszín szerint sima vagy (micro-, macro-) texturált felületű és különféle gélekkel (kohezív, polyurethan, B-lite) töltötteket.

A kép illusztráció

Mellnagyobbító műtét

A mellnagyobbító műtét alkalmával a mellimplantátumot tehetjük a mirigy alá (subglandularis), az izom alá (submuscularis), illetve dual-plane technikával (félig izom, félig mirigy mögé). A mellimplantátum kiválasztása az orvos és a páciens közös döntése. Az, hogy hová kerül a mellimplantátum, a műtét előtti konzultáción kerül megbeszélésre, személyre szabottan, az alkati és életviteli tényezőket figyelembe véve!

A műtét csak 18 éven felüliek számára végezhető el, altatásban történik. 

A műtétet követő napon a páciens otthonába távozhat, rendszeres kontroll vizsgálatok szükségesek (1, 3, 6 hetesen, 6 hónaposan).

A műtét után a páciens speciális kompressziós melltartót kap, melyet 6 hétig az orvossal egyeztetett módon kell hordania.

Mellnagyobbító műtét után

  • 3 hétig háton fekvés javasolt
  • 6 hétig melltartó viselése (éjjel-nappal)
  • 6 hét után cardio mozgások elkezdése

Mellfelvarrás (mastopexia)

mellfelvarrás általában akkor szükséges beavatkozás, amikor a bimbóudvar a mell alatti redőhöz (áthajlás) képest lejjebb helyezkedik el. A mellbimbó általában a mell alatti redő magasságában helyezkedik el, az emlő tengelyében. A mellbimbó (areola) megereszkedésének oka lehet fogyás, szoptatás, hormonális változás, korosodással együtt járó bőrrugalmasság csökkenés.

A kép illusztráció

Mellfelvarrás implantátum behelyezéssel

Amikor az emlők megereszkedése az állomány csökkenésével jár, akkor a teltebb emlők eléréséhez egy mellfelvarrás már nem elég. Ilyen esetekben szükséges lehet az esztétikus alak eléréséhez implantátum behelyezése is!

A mellfelvarrás láthatóbb hegekkel jár, mint egy mellnagyobbítás, mivel a bimbóudvar bizonyos méreteknél való „feljebb” helyezéséhez (3-5 cm) a függőleges, az erővonalaknak nem megfelelő metszés ejtése elkerülhetetlen. Ezek a hegek idővel halványodnak.

Mellkissebítés (reduction)

A mell ideális nagyságát a mellkas nagysága, testmagasság, testarányok, hónalji zsírszövet vastagsága határozza meg. Az ideálistól nagyobb mellek nem csak esztétikailag problémásak, de egyéb panaszokat is okozhatnak, mint a hát- és derékfájás, illetve higiéniás gondok. 

Ilyen esetekben javasolt eljárás a mellkisebbítés, mely során az emlő állományának jelentős részét (20-60 %) távolítjuk el, miközben kisebb méretű, szimmetrikus emlőket hozunk létre. Mint minden emlőműtétet, így itt is pontos műtét előtti tervezés történik. Az eltávolított emlőállományt minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük!

A mellkisebbítés éppen úgy, mint a mellfelvarrás látható hegekkel jár, bár fél évvel a műtét után a hegek halványodnak. A mellkisebbítésnél hagyományosan fordított “T” metszést alkalmazunk. A műtéti technika kiválasztásánál fontos a bimbóudvar vitalitásának, illetve érző képességének megőrzése. A műtéti tervezésnél fontos, hogy az emlők szimmetrikusak legyenek, a bimbók alakja, nagysága, magassága, középvonalhoz viszonyított helyzete azonos legyen (korábban is aszimmetrikus emlőknél “közel azonos”).

A kép illusztráció

Mellkisebbítés után

A mellkissebítő műtét után is speciális melltartó viselése szükséges. A műtét utáni 6. hónapban látható a végeredmény, azonban ezek után is javasolt a melltartó viselése a hosszútávú eredmény megőrzése érdekében. A mellkissebítés eredményét későbbi súlyingadozások befolyásolják! Mellkissebítés után terhesség vállalható, viszont a szoptatás lehetősége kétséges.

dr-illessy-rudolf

 

 

 

 

„Plasztikai sebészként elsődleges célom, hogy a hozzám forduló pácienseket tájékoztassam az elvárásaiknak megfelelő, reális lehetőségeikről, majd ezeket a legmagasabb szakmai színvonalon valósítsam meg.”

Magánkorházunkba Dr. Illéssy Rudolf általános és plasztikai sebész szakorvoshoz fordulhat bizalommal.

A doktor úrhoz időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!