Méhszájseb kialakulása és kezelése

Tízből kilenc nőnél kialakulhat élete folyamán, de nem kell megijedni tőle a neve alapján, mivel ez tulajdonképpen nem egy seb, hanem egy egyszerű hámelváltozás, és sokszor észre sem vesszük.

Legtöbb esetben fiatalokat érint. Serdülőkorban jelentkezhet a hormonális változások miatt, fiatal felnőttkorban nemi úton terjedő betegségek miatt, de spirált használó nőknél és hüvelyi szülés után is.

A méhnyak és a méhszáj hámsejtjei egymástól különböznek, de előfordulhat, hogy a méhnyak hámsejtjei “felkúsznak” a méhszájra, jól láthatóan eltérő felületet hozva létre. A különböző típusú hámsejtek máshogyan is viselkednek, ez pedig időnként problémákat (például fokozott hüvelyi váladékozást) okozhat.

Ha havi vérzések között szabálytalan, kisebb mértékű vérzéseket tapasztalunk, vagy ugyanezt nemi élet után, mindenképpen javasolt szakorvossal megnézetni a méhszájat.

A seb kialakulásához vezethet:

  • a hüvely normál flórájának felborítása,
  • rosszul alkalmazott hüvelykezelés,
  • a terhesség alatti hormonváltozások,
  • nemi úton terjedő betegségek (Mycoplasma, Herpes, Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhea),
  • kombinált fogamzásgátlók (amelyek ösztrogént tartalmaznak),
  • túlsúly (mivel a testben lévő zsírszövet ösztrogént termel).

Ha a méhszájseb nem okoz panaszokat és az éves rákszűrésen sem észlelhető semmilyen eltérés, nincs szükség kezelésre. Viszont, ha állandó vérzést, vagy folyást okoz, nagyobb az esély fertőzésekre is, mivel megváltozik a hüvely vegyhatása és a hám is kevésbé lesz ellenálló. Ha a rákszűrés során kóros elváltozást észlelnek, mindenképpen kezelni kell, ugyanis ennek hiányában a méhszáj rosszindulatú elváltozása is kialakulhat az évek során.

A kezelés teljesen személyre szabott, mivel függ a panaszoktól, az életkortól, a vérzés mértékétől és a rákszűrés eredményétől is. Fertőzés esetén gyógyszeres kezeléssel és a hüvelyflóra helyreállításával már javulás érhető el. Ha a rákszűrés eredménye azt mutatja, mindenképpen szükség van egy szövettani mintavételre és műtétre is. a műtét történhet fagyasztással, lézerrel, égetéssel vagy radiofrekvenciával is. Ennek során a nem odaillő hám, a méhszájseb eltávolítása vagy roncsolása, ez után pedig a sebre oldalról rákúszik az egészséges laphám.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a méhszájseb tünetei, keresse jel mindenképpen nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!