Méhszájseb kialakulása és kezelése

mehszajseb-kezeles-nogyogyaszat

Méhszájseb kialakulása és kezelése

Tízből kilenc nőnél kialakulhat élete folyamán, de nem kell megijedni tőle a neve alapján, mivel ez tulajdonképpen nem egy seb, hanem egy egyszerű hámelváltozás, és sokszor észre sem vesszük.

Legtöbb esetben fiatalokat érint. Serdülőkorban jelentkezhet a hormonális változások miatt, fiatal felnőttkorban nemi úton terjedő betegségek miatt, de spirált használó nőknél és hüvelyi szülés után is.

A méhnyak és a méhszáj hámsejtjei egymástól különböznek, de előfordulhat, hogy a méhnyak hámsejtjei “felkúsznak” a méhszájra, jól láthatóan eltérő felületet hozva létre. A különböző típusú hámsejtek máshogyan is viselkednek, ez pedig időnként problémákat (például fokozott hüvelyi váladékozást) okozhat.

mehszajseb-kezeles-nogyogyaszat

Ha havi vérzések között szabálytalan, kisebb mértékű vérzéseket tapasztalunk, vagy ugyanezt nemi élet után, mindenképpen javasolt szakorvossal megnézetni a méhszájat.

A seb kialakulásához vezethet:

  • a hüvely normál flórájának felborítása,
  • rosszul alkalmazott hüvelykezelés,
  • a terhesség alatti hormonváltozások,
  • nemi úton terjedő betegségek (Mycoplasma, Herpes, Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhea),
  • kombinált fogamzásgátlók (amelyek ösztrogént tartalmaznak),
  • túlsúly (mivel a testben lévő zsírszövet ösztrogént termel).

Ha a méhszájseb nem okoz panaszokat és az éves rákszűrésen sem észlelhető semmilyen eltérés, nincs szükség kezelésre. Viszont, ha állandó vérzést, vagy folyást okoz, nagyobb az esély fertőzésekre is, mivel megváltozik a hüvely vegyhatása és a hám is kevésbé lesz ellenálló. Ha a rákszűrés során kóros elváltozást észlelnek, mindenképpen kezelni kell, ugyanis ennek hiányában a méhszáj rosszindulatú elváltozása is kialakulhat az évek során.

A kezelés teljesen személyre szabott, mivel függ a panaszoktól, az életkortól, a vérzés mértékétől és a rákszűrés eredményétől is. Fertőzés esetén gyógyszeres kezeléssel és a hüvelyflóra helyreállításával már javulás érhető el. Ha a rákszűrés eredménye azt mutatja, mindenképpen szükség van egy szövettani mintavételre és műtétre is. a műtét történhet fagyasztással, lézerrel, égetéssel vagy radiofrekvenciával is. Ennek során a nem odaillő hám, a méhszájseb eltávolítása vagy roncsolása, ez után pedig a sebre oldalról rákúszik az egészséges laphám.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a méhszájseb tünetei, keresse jel mindenképpen nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!