Ideggyulladás tünetei és kezelése

ideggyulladas-kezeles-neurologia

Ideggyulladás tünetei és kezelése

A neuritisz egy tág fogalom, amelyet a gyulladt perifériás idegek leírására használnak. Ezek az idegek az agyon és a gerincvelőn kívül találhatók. A test különböző részeiből jeleket szállítanak az agyba. Amikor begyulladnak, hibásan működnek.

Az állapot egyetlen ideget, vagy a test különböző részein elhelyezkedő idegek egy csoportját is érintheti. Fájdalmat és zsibbadást okoz, izomgyengeséghez és izomsorvadáshoz is vezethet, vagy súlyos esetekben bénulást okozhat.

A betegségnek több fajtája létezik az érintett területtől függően. Ezek gyakran azok az idegek, amelyek a gerincvelőből a kéz, a kar és a váll felé vezetik a jeleket, valamint a szem és a fül idegei is.

Az állapot legfontosabb tünetei attól függnek, hogy melyik ideg gyulladt. A legtöbb beteg bizsergést, égést és rendellenes érzést érez az érintett területen. Egyéb jelek közé tartozik a szúró fájdalom és az izomgyengeség. Súlyos esetekben a tünetek lehetnek az érzékelés és az izomreflexek elvesztése is, vagy akár érintett terület bénulása is. A bőr kipirosodása és az izomsorvadás szintén nagyon gyakori.

 

ideggyulladas-kezeles-neurologia

Ha a látóidegek sérülnek, a betegek homályos vagy torz látást és szemfájdalmat tapasztalnak. A fényváltozásokhoz való alkalmazkodás is nehézségekbe ütközik. Súlyos esetekben a betegek látásvesztést szenvedhetnek.

Ha a belső fül idegei sérülnek, a tünetek között egyensúly- és hallásproblémák is szerepelnek. A betegek látászavarokat és szédülést is tapasztalhatnak, melyek azért fordulnak elő, mert az érintett ideg elveszíti a jelek agyba történő továbbításának képességét.

A rendellenesség gyakori okai:

Trauma vagy sérülés – Az ideg sérülése vagy traumája károsodáshoz és gyulladáshoz vezethet. Az idegek károsodhatnak káros sugárzás hatására is. Ez a helyzet azoknál az embereknél, akik rákkezelésen esnek át. Egy másik lehetséges ok a mérgező vegyi anyagok befecskendezése a szervezetbe.

Daganatok – A kóros növekedések összenyomhatják az idegeket

Bizonyos fertőzések – a Bell-bénulás, a Lyme-kór és a lepra

Bizonyos gyógyszerek és alkohol hosszú távú használata – A rendellenességgel gyakran összefüggésbe hozott gyógyszerek a sztatinok. Az ízületi gyulladás elleni gyógyszerek és a vérnyomás csökkentésére használt gyógyszerek szintén okozhatják az állapotot.

Az ideggyulladás kockázatát növelő tényezők a B-vitaminhiány és bizonyos ráktípusok. A túlműködő immunrendszerrel rendelkezőknél szintén az átlagosnál nagyobb az állapot kockázata.

Az állapot kezelési lehetőségei lehetnek:

B-vitamin-pótlás – Akkor alkalmazzák, ha az állapotot B-vitamin-hiány okozza.

Műtét – Azoknál a betegeknél, akiknél a daganat összenyomja az érintett ideget, műtéti eljárásnak vethetik alá magukat, hogy eltávolítsák a rendellenes növekedést.

Orvosi kezelés – A betegeknek fájdalomcsillapító, roham- és antidepresszáns gyógyszerek, valamint helyi kezelések adhatók. Ezek segítenek javítani az állapot tüneteit. Arra használják őket, hogy megakadályozzák, hogy az érintett idegek fájdalomjeleket küldjenek az agyba. Egyes esetekben szteroidokat is lehet alkalmazni.

Terápia is alkalmazható a tünetek javítására. Ezek közé tartozik az elektromos idegstimuláció, az akupunktúra és a fizikoterápia. Az orvosok az egyes betegek számára az állapotuk súlyossága és preferenciáik alapján választják ki a legjobb kezelési lehetőséget.

Vannak bizonyos intézkedések, amelyekkel megelőzhető, hogy a sikeres kezelés után az állapot kiújuljon. Ezek közé tartozik a kiegyensúlyozott táplálkozás és a kiváltó okok kezelése. A B-vitamin-kiegészítők rendszeres fogyasztása és a rendszeres testmozgás szintén segíthet. További intézkedések lehetnek a stressz, a dohányzás és a túl sok alkoholfogyasztás elkerülése.

 

Ha jelentkezik Önnél a fájdalom, zsibbadás vagy izomgyengeség, forduljon neurológus szakorvosainkhoz bizalommal.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!