Hogyan kezelhető a bütyök?

butyok-kezeles-ortopedia

Hogyan kezelhető a bütyök?

Elsősorban az idősebb korosztálynál fordul elő, de örökletes tényezők miatt akár már fiatal korban is előfordulhat ez a lábdeformitás.

Kialakulásának legfőbb oka a nem megfelelően kiválasztott cipő, ami miatt süllyedhet a harántboltozat és összeszorulhatnak az ujjak is. A nők körében gyakoribb ennek előfordulása, mivel magas sarkú cipő hordása esetén a súly a lábfej elülső részére összpontosul, ezzel megváltoztatva a talpon a nyomásviszonyokat, ezt pedig még tovább ronthatja egy lábujjakat összeszorító szűk fazon.

butyok-kezeles-ortopedia

A bütyök kialakulása mögött örökletes hajlam is állhat, valamint bizonyos betegségek is, mint a  pikkelysömörrel és reumával együtt járó ízületi gyulladás.

A legtöbb esetben fájdalommentes, azonban a megfelelő cipő kiválasztása gondot okozhat. Ha a cipő nem megfelelő, az oldalsó nyomás miatt erős fájdalom keletkezik, aminek következménye lehet a tyúkszem kialakulása, a nyáktömlőgyulladás és a többi ujj oldalirányú eltolódása is.

A fájdalmat mérsékelni és kezelni  lehet fájdalomcsillapító tablettával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel, lábtornával vagy sebészeti beavatkozással.

Bütyök esetén a gyulladás és a fájdalom időről-időre visszatérhet és fokozódhat. Érdemes mielőbb rászánni magunkat a kezelésre, mivel a rossz terhelés miatt idő előtt tönkremehetnek a lábtőízületek, a kisízületek elkezdenek kopni. A rossz lábstatika a boka, térd, csípőízületre is kihatással van, akár deréktáji fájdalmat is okozhat.

 

Amennyiben Önnek is problémát okoz a bütyök, keresse bizalommal ortopéd szakorvosainkat!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!