Haspuffadás, bélgázok – mik lehetnek a kiváltó okok?

haspuffadas-belgazok-okok-gasztroenterologia

Haspuffadás, bélgázok - mik lehetnek a kiváltó okok?

A haspuffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, ami alapvetően emésztési zavarból fakad, hátterében azonban számos kiváltó ok állhat. Nemtől, kortól és életmódtól függetlenül ez bárkit érinthet.

A haspuffadásos tüneteket kiváltó okokat három nagyobb csoportba lehet összefoglalni:

Életmódbeli sajátosságok

  • Fokozott levegőnyelés, melyet kiválthat a kapkodó étkezés, viselkedészavar, stressz, de akár a gyakori rágógumi használat is.
  • Szén-dioxid-felszabadulás, ez szénsavas italok után, valamint a gyomornedv bélben történő semlegesítése során figyelhető meg. A legtöbb esetben a szén-dioxid a bélfalon át felszívódva távozik a tüdőn keresztül, azonban ha valaki máj- vagy szívelégtelenséggel szenved ez egy nehezített folyamattá válik, így felfúvódáshoz vezethet.
  • A vastagbélbeni gáztermelés baktériumok által, amit nem emészthető, vagy fel nem szívódó szénhidrátok fogyasztása okoz (pl. puffasztó hatású ételek, laktóz, rostok)
haspuffadas-belgazok-okok-gasztroenterologia
haspuffadas-belgazok-okok-gasztroenterologia

Betegség velejárója a puffadás

  • Felszívódási zavarok esetén az emésztőrendszerbe olyan anyagok kerülnek, melyeket a szervezet nem tud normál módon kezelni, így sokszor emésztési problémákban nyilvánul meg a rendellenesség. Ezek lehetnek például a laktózintolerancia, lisztérzékenység.
  • Hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a tüneteket enzimhiány okozza, amelyek az ételek elfogyasztása után jelentkeznek (hasi fájdalom, puffadás, kellemetlen teltségérzet). Az emésztőenzimek hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket.
  • Egyéb szerveket és szervrendszereket érintő kórképek is előfordulhatnak, amiket haspuffadás kísérhet. Például vesebetegség, pajzsmirigybetegség, valamint nőgyógyászati elváltozások esetén is kísérőtünet lehet a haspuffadás, de cukorbetegek között is gyakori.

Egyéb okok, amik felfúvódást okozhatnak

  • Antibiotikumkezelések, melyek után gyakran sérül a bélflóra és ennek következtében fellépnek átmeneti emésztési zavarok (hasfájás, puffadás, hasmenés). Ilyen esetekben ajánlott a bélflóra probiotikummal történő helyreállítása.
  • Gyógyszerek mellékhatásaként, például vérnyomáscsökkentők, hasmenés elleni készítmények, vagy cukorbetegségre alkalmazott szerek esetében is jelentkezhet haspuffadás.
  • Hormonális okok is gyakran kiválthatják a puffadást, például a menstruáció és a terhesség esetén is gyakori panasz szokott lenni.
haspuffadas-belgazok-okok-gasztroenterologia

Ilyen esetekben ajánlott az étkezési napló vezetése, melybenajánlott feljegyezni, hogy mikor étkezett, mikor jelentkezett a puffadás, mire
enyhül a panasz, valamint az is fontos lehet, hogy történt-e változás aszékelési szokásokban.

Amennyiben Önnél is hasonló tünetek jelentkeznek, de még nem jött rá az okára, keresse gasztroenterolókus szakorvosainkat!

Kérjen időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!