Gyermekkori kancsalság

kancsalsag-gyermekkori-szemeszet

Gyermekkori kancsalság

A kancsalság a gyermekek körében gyakori szembetegség. Ilyenkor a szemek nem állnak megfelelően egymás mellett, és különböző irányba mutatnak. Előfordulhat, hogy az egyik szem egyenesen előre néz, míg a másik befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé fordul. Az eltolódás egyik szemről a másikra is áttevődhet.

Hat szemizom irányítja a szem mozgását. Egy izom a szemet jobbra, egy izom pedig balra mozgatja. A másik négy felfelé, lefelé és ferdén mozgatja a szemet. Ahhoz, hogy egy képre tudjunk fókuszálni, mind a hat szemizomnak együtt kell működnie.

A kancsalság befolyásolja a látást, mivel a megfelelő látáshoz mindkét szemnek együtt kell ugyanazt a pontot céloznia. Ha valakinek a szemei gyermekkorában megfelelően sorakoznak, a látásnak jól kell fejlődnie. Ha azonban nincsenek egy vonalban, akkor kialakulhat az amblyopia (tompalátás) nevű állapot. Ilyenkor a rosszul beállított szem gyengébben lát.

Ahhoz, hogy mindkét szemet egy célpontra lehessen igazítani és fókuszálni, a két szem összes izmának együtt kell működnie. Ezeket az izmokat az agy irányítja.

kancsalsag-gyermekkori-szemeszet

Normális látás esetén mindkét szem ugyanazt a pontot célozza meg. Az agyunk a szemünkből származó két képet egyetlen háromdimenziós (3D) képpé kombinálja. Így tudjuk megmondani, hogy valami milyen közel vagy távol van tőlünk (ezt nevezzük mélységérzékelésnek).

Ha az egyik szemünk nem igazodik egymáshoz, két különböző képet küldünk az agynak. A kisgyermekeknél az agy megtanulja, hogy a rosszul beállított szem képét figyelmen kívül hagyja. Ehelyett csak az egyenes vagy jobban látó szem képét látja. Ennek eredményeképpen a mélységérzékelés sérülhet.

A kancsalság jelei

Észreveheti, hogy gyermeke szemei egyszerre különböző irányokba néznek. Azt is észreveheti, hogy gyermeke becsukja az egyik szemét, vagy lehajtja a fejét, amikor egy tárgyat néz. Lehet, hogy így próbálja elérni, hogy mindkét szeme együtt működjön – ez a kancsalság jele. Az is előfordulhat, hogy az egyik szemével hunyorít, amikor erős napfényben van.

Amikor a gyermekek egyévesnél fiatalabbak, a szemük keresztbe állhat, holott valójában nem az. Ezt nevezik “pszeudostrabizmusnak”. Általában akkor fordul elő, ha a gyermeknek széles, lapos orra van, vagy a belső szemhéjnál bőrredő keletkezik.

A gyermek kinőheti a pszeudostrabizmust, de a kancsalságot nem.

A kancsalságnak három gyakori típusa van.

  • Az infantilis esotrópia az, amikor a csecsemő vagy kisgyermek szemei befelé kereszteződnek.
  • Az akkomodatív ezotrópia a 2 évesnél idősebb gyermekeknél a leggyakoribb kancsalságtípus. Az egyik szem befelé (az orr felé) fordulhat, amikor egy közeli vagy távoli tárgyra fókuszál.
  • Az exotropia az, amikor az egyik szem kifelé (az orrtól távolabbra) fordul, amikor valami távoli tárgyra néz. Ez néha akkor fordulhat elő, ha a gyermek fáradt, beteg vagy álmodozik. Az is előfordulhat, hogy a gyermek az egyik szemével hunyorít az erős napfényben.

A kancsalság kezelése

A gyermek életkorától és a szemek beállításától függően egy vagy többféle kancsalságkezelés is javasolt lehet.

A befelé forduló szemmel (ezotrópia) rendelkező csecsemőknek és nagyon kisgyermekeknek műtétre vagy szemüvegre lehet szükségük. A szemizmokon végzett kancsalsági műtét segít a szemek megfelelő igazításában, és lehetővé teszi a jó látás kialakulását.

A 2 évesnél idősebb esotrópiás gyermekeknek speciális szemüveget lehet felírni, amely segít a szem fókuszálásában és kiegyenesítésében. Esetenként prizmákat is használnak a fókuszálás segítésére. A prizma egy tiszta, ék alakú lencse, amely elhajlítja a fénysugarakat. A prizma a szemüveghez rögzíthető vagy a lencse részeként készülhet.

A másik szemnél gyengébb, rosszul beállított szem megerősítésére javallott lehet a foltozás vagy a homályosítás. A gyermeket szemtapasz viselésével vagy homályosító szemcseppek használatával akadályozzák meg abban, hogy az erősebb szemét használja. Ez arra kényszeríti, hogy a gyengébb szemet használja, ami idővel segít annak megerősödésében.

Néha megtanítják a gyermekeket bizonyos szemizomgyakorlatokra, hogy segítsenek mindkét szemet befelé fókuszálni.

Ha a szemüveg, a prizmák, a szemtapasz vagy a szemgyakorlatok nem segítenek, műtétet javasolnak.

 

Ha észleli a kancsalság jeleit gyermekénél, keresse szemorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!