A gyomorhurut okai és kezelése

gyomorhurut-okai-kezelese-gasztroenterologia

A gyomorhurut okai és kezelése

A gyomor nyálkarétegének károsodása miatt alakul ki a gyomorhurut (gasztritisz), mivel ez az a réteg, ami védi a gyomorsavak hatásától a gyomor belső falait. Megbonthatja a gyomor nyálkahártyáját és változásokat okozhat rajta fekélyek és gyulladások formájába, ha az érintkezésbe kerül a gyomorsavval.

A gasztritisz olyan emésztőrendszeri változásokkal és tünetekkel jár, amelyek gyakran más betegségek során is előfordulnak, vagy éppen nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Ezek lehetnek:

  • étvágytalanság
  • lusta gyomor érzet
  • reflux
  • gyomorégés
  • felfúvódás és teltség-érzés

A betegséget kísérő súlyos szimptómák közé tartozik a rosszindulatú vérszegénység, amely esetében a gyomor nyálkahártyája olyan mértékben károsodott, hogy a B12 vitamin csak részben vagy egyáltalán nem szívódik fel.

gyomorhurut-okai-kezelese-gasztroenterologia

Gasztroenterológus vizsgálja gasztroszkóppal, ami alatt megállapítja a gyomor nyálkahártyájának állapotát és, hogy történt-e változás rajta. Mintát vesznek a gyomorfalró, valamint ellenőrzik a Helicobacter jelenlétét is.

Amennyiben akut gyomorhurutot állapítanak meg előfordulhat, hogy semmilyen vegyi anyagból készült gyógyszert nem fog ajánlani. Ebben az esetben diétával és pihenéssel szabadul meg a gasztritisztől és a gyomorfájdalomtól.

Krónikus gasztritisz esetén a gyomorsav-képződés csökkentésére gyógyszert javasolnak, ez segít a fájdalomtól is megszabadulni.

A gyomortükrözést Magánkórházunkban teljesen fájdalommentesen végezzük.

 

Amennyiben jelentkeznek Önnél is a panaszok, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!