EEG vizsgálat

EEG-vizsgalat-epilepszia-neurologia

EEG vizsgálat

Az elektroenkefalogram (EEG) egy olyan vizsgálat, amely a fejbőrre rögzített kis fémlemezek (elektródák) segítségével méri az agy elektromos aktivitását. Az agysejtek elektromos impulzusok útján kommunikálnak egymással, és állandóan aktívak, még alvás közben is. Ez az aktivitás hullámos vonalak formájában jelenik meg az EEG-felvételen.

Az epilepszia egyik fő diagnosztikai vizsgálata, de más agyi rendellenességek diagnosztizálásában is szerepet játszhat.

Az EEG olyan változásokat találhat az agyi aktivitásban, amelyek hasznosak lehetnek az agyi rendellenességek diagnosztizálásában.

Segíthet azonosítani bizonyos tünetek – például rohamok vagy memóriazavarok – okát, vagy többet megtudni egy már diagnosztizált állapotról.

EEG-vizsgalat-epilepszia-neurologia

Fő felhasználási területe az epilepszia, azaz az ismétlődő rohamokat okozó állapot felismerése és kivizsgálása. Segít orvosának azonosítani, hogy milyen típusú epilepsziája van, mi válthatja ki a rohamokat, és hogyan lehet a legjobban kezelni.

Hasznos lehet a diagnózis felállításában vagy kezelésében az alábbiaknál:

  • Agydaganatok
  • Fejsérülésből eredő agykárosodás
  • Agyműködési zavarok, amelyeknek számos oka lehet (enkefalopátia)
  • Alvászavarok
  • Az agy gyulladása (herpesz-encephalitis)
  • Agyvérzés
  • Creutzfeldt-Jakob-kór

Az EEG biztonságos és fájdalommentes. Néha epilepsziás embereknél a vizsgálat során szándékosan rohamokat váltanak ki, de szükség esetén megfelelő orvosi ellátást biztosítanak.

A vizsgálat során kevés vagy semmilyen kellemetlenséget nem fog érezni. Az elektródák nem közvetítenek semmilyen érzést. Csak az agyhullámait rögzítik.

Néhány dolog, amire számíthat a vizsgálat során:

– Megmérik a fejét, és egy speciális ceruzával megjelölik a fejbőrét, hogy jelezzék, hová kell felhelyezni az elektródákat. A fejbőrének ezeket a pontjait esetleg egy szemcsés krémmel dörzsölik le, hogy javítsák a felvétel minőségét.

– Egy speciális ragasztóanyaggal rögzíti a lemezeket (elektródákat) a fejbőréhez. Néha ehelyett egy elektródákkal ellátott rugalmas sapkát használnak. Az elektródák vezetékekkel csatlakoznak egy műszerhez, amely felerősíti az agyhullámokat, és számítógépes berendezéssel rögzíti azokat.

Miután az elektródák a helyükre kerültek, az EEG általában 20-40 percig tart. Bizonyos állapotok vizsgálata megköveteli, hogy a vizsgálat alatt aludjon. Ebben az esetben a vizsgálat hosszabb lehet.

– A vizsgálat alatt Ön kényelmes helyzetben, csukott szemmel pihen. Különböző időpontokban megkérhetik, hogy nyissa ki és csukja be a szemét, végezzen el néhány egyszerű számítást, olvasson el egy bekezdést, nézzen meg egy képet, lélegezzen mélyeket néhány percig, vagy nézzen egy villogó fényt.

– Az Ön testmozgásait egy videokamera rögzíti, miközben az EEG az agyhullámait rögzíti. Ez a kombinált felvétel segíthet orvosának diagnosztizálni és kezelni az állapotát.

Az EEG-k elemzésére kiképzett orvosok értelmezik a felvételt, és az eredményeket elküldik az EEG-t elrendelő orvosnak.

 

Ha Önnek is szükséges az EEG vizsgálat, forduljon szakorvosainkhoz bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!