Skip to main content

FőoldalSzakrendelések ↦ Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

A dietetika a táplálkozástudomány egy ága, amely az étrend és táplálkozás kapcsolatát tanulmányozza. A dietetikusok célja az, hogy segítsék az embereket egészséges étkezési szokások kialakításában és fenntartásában, valamint olyan egyéni étrendek kidolgozásában, amelyek megfelelnek az egyes emberek egészségi állapotának, életmódjának és egyedi igényeinek.
A dietetikai tanácsadás során a dietetikusok személyre szabott étrendterveket és tanácsokat nyújtanak az egyéneknek, hogy segítsék őket az egészséges táplálkozás és az optimális egészség elérésében vagy megtartásában.

Mit hozzon magával a dietetikai tanácsadásra?

Mindenképp hozza magával a legfrissebb laborját (pl. általános labor, OGTT, hormon panelek), a szakorvosi dokumentációit (amennyiben betegség miatt érkezik), a vércukornaplóját (cukorbetegségnél) és/vagy táplálkozási és tüneti naplóját.

Miért szükséges az előzetes táplálkozási anamnézis felvétele?

A táplálkozási szokások előzetes felmérése azért fontos, mert segítségével a dietetikus egy átfogó képet kap az Ön leggyakrabban fogyasztott ételeiről, a táplálkozási hibákról, egyes allergiák, intoleranciák esetén arról, hogy mi okozhatja a panaszokat.

A táplálkozási és tüneti napló kitöltése kiemelten fontos, ha…

 • Ön fogyni szeretne (az energia-, és tápanyag aránya az étrendben kulcsfontosságú)
 • amennyiben energia-, és tápanyag korlátozást javasol kezelőorvosa (pl. vesebetegség, cukorbetegség stb.)
 • kimutatott táplálékintoleranciája vagy táplálékallergiája van, és élelmiszerek/italok elfogyasztása után emésztőrendszeri panaszai jelentkeznek (pl. gluténérzékenység, hisztamin intolerancia stb.)
 • diagnosztizált emésztőrendszeri betegsége miatt fellépő tünetekre szeretne fényt deríteni (pl. reflux, gyomor-, és nyombélfekély, Crohn-betegség, Colitis Ulcerosa, SIBO, IBS)

Dietetikai szolgáltatások

Dietetikai tanácsadás (60 perc)

A dietetikai tanácsadás célja a páciens életmódjának és étrendjének személyre szabása, amely szerepet játszik az egészség megőrzésében, a táplálkozással összefüggő betegségek kezelésében, illetve a páciensek segítése a céljaik elérésében, étrendjük és életmódjuk kialakításában.

Dietetikai tanácsadás (90 perc)

Amennyiben Önnek frissen diagnosztizált betegsége van, vagy csak szeretné átfogóbban látni betegségét és annak étrendi kezelését, érdemes hosszabb időtartalomban jelentkezni a dietetikai tanácsadásra.

Milyen betegség esetén javasolt a 90 perces dietetikai tanácsadás?
 • Túlsúly/elhízás
 • 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia
 • Krónikus veseelégtelenség
 • Gluténérzékenység
 • Magas vérzsírszintek
Mi történik a dietetikai tanácsadások során?
 • Táplálkozási anamnézis előzetes, illetve helyszíni felvétele
 • Szakorvosi dokumentumok és labor ellenőrzése
 • Vércukornapló kiértékelése
 • Táplálkozási napló kiértékelése
 • Testsúly, testmagasság mérése, ezek segítségével BMI meghatározása
 • Alultápláltság esetén malnutríció szűrés végzése (szükség esetén)
 • Dietetikai/étrendi tanácsok és javaslatok megtétele
 • Javaslat étrend-kiegészítésre (amennyiben szükséges)
 • Javaslat személyre szabott étrend írására
 • Javaslat egyéb vizsgálatokra (ha előzetesen nem történt meg) (pl.: labor, hasi puffadás miatt a megfelelő szakorvos felkeresése)
 • Az étrendnek megfelelő írásos tájékoztató adása
 • Felmerülő kérdések megválaszolása

Dietetikai kontroll vizsgálat (30 perc)

A kontroll alkalmával átbeszéljük a diéta/étrend egyéb felmerülő kérdéseit, illetve ha szükséges az étrend alapelveit. Fogyás alkalmával sort kerítünk a testsúly mérésére. Diagnosztizált emésztőrendszeri panaszokkal járó probléma, fogyási, illetve táplálékallergia, és táplálékintolerancia esetén a táplálkozási napló elemzése és kiértékelése újra megtörténik.
Szükség esetén új étrendi terv felállítása vagy további étrendi hibák korrigálása.
A dietetikai tanácsadás alkalmával megbeszéltek alapján egyes esetekben javasolt 2-3 hetente kontroll tanácsadáson való megjelenés.

Személyre szabott étrend írása (1-2 hetes)

Amennyiben nem tudja összeállítani étrendjét, van arra lehetőség, hogy a dietetikus személyre szabott étrendet ír Önnek. A személyre szabott étrend 1 hetes (7 nap) és 2 hetes (14 nap) formáját is választhatja.
A személyre szabott étrend az Ön életviteléhez, egészségi állapotához és igényeihez igazodik, figyelembe véve az előzetesen kiszámolt energia-, és tápanyagbeviteli szükségletet. Az étrend kézhezvételekor megtanulja, hogy hogyan célszerű a napi étkezést elosztani, az étrendbe beilleszthető élelmiszereket, italokat, ételeket és az állapotának megfelelő konyhatechnológiát. Minden étrendhez tartoznak receptek is, amelyeket adagra, elkészítésre, illetve energia-, és tápanyag összetételre lebontva kap kézhez.

Szakorvosaink

Szakorvosaink

A bizalom nálunk presztízskérdés!

Szívügyünk a gyógyítás

Árak

Dietetikai tanácsadás
Dietetikai kontroll 8.000 Ft
Dietetikai tanácsadás (60 perc) 17.000 Ft
Dietetikai tanácsadás (90 perc) 20.000 Ft
Személyre szabott étrend (7 napos) (15 perces átadással) 19.000 Ft
Személyre szabott étrend (14 napos) (15 perces átadással) 29.000 Ft
Receptgyűjtemény (25-20 db) 8.000 Ft

Kapcsolódó cikkek

Dietetika
2024.03.28.

Tudatos étkezés a húsvéti ünnep alatt

A húsvéti sós és édes sütemények, a kalácsok, a tojásos fogások, és a füstölt húsok a legtöbb ember asztalán megfordulnak az ünnepi menü részeként. Semmi szükség arra, hogy ezeket a…
Dietetika
2024.03.21.

Folyadékbevitel: Így hidratáljon helyesen

A víz nélkülözhetetlen a testünk és szerveink működéséhez. Az emberi test egyik nagyon fontos alkotórésze. A nők testtömegének fele, vagyis 50%-a, míg a felnőtt férfiak testtömegének 60%-a vízből áll. A…