Csigolya összeroppanás tünetei és kezelése

csigolya-osszeroppanas-kezeles-reumatologia

Csigolya összeroppanás tünetei és kezelése

Összeroppanás következtében előrefelé görbül és megrövidül a gerincoszlop, ezért kialakul a görnyedt, előrehajló testtartás. Ez fokozhatja a többi csigolya törésveszélyét, és terhelést jelent a többi csigolyára is.

Ennek hátterében legtöbbször a csontritkulás áll, de az is előfordul, hogy a törés oka csonttumor, vagy valamely daganat csontáttéte.

Fiatalabb nők esetében ennek hátterében állhat gyógyult daganat (mellrák) után évekkel jelentkező hátfájdalom és negatív csontritkulási lelet, ami felhívja a figyelmet ennek jelenlétére. Az idősebb korosztály esetében legtöbb esetben a csigolyaösszeroppanást a csontritkulás okozza, ilyenkor a trauma kis erőbehatással jár, és előfordulhat az is, hogy a beteg nem emlékszik a traumára, de erős hátfájdalomra panaszkodik.

csigolya-osszeroppanas-kezeles-reumatologia

Tünete az erős lokális fájdalom, ami terhelésre erősebb, fekvés során pedig enyhül. Az érintett csigolya elhelyezkedésétől függően a helyi panaszon kívül övszerűen előresugárzó, illetve ritkán az alsó végtagok felé kisugárzó panaszt is okozhat. Jelentkezhet még étvágytalanság, hasi panaszok, székrekedés, légzési nehézség és alvászavarok is. Nehézséget okoz a helyváltoztatás, főként a fekvő helyzetből való felülés.

Az összeroppanást két féle módon lehet kezelni:

  • Konzervatív: abban az esetben, ha a páciens terhelhetősége megmarad, járóképes, gyógyszerekkel és kezeléssel kontrollálhatóak a fájdalmai, a gerinc nem deformálódik jelentősen és a tört csigolya nem lapul össze, a gerinc stabilitása helyreállítható gyógytornával.

  • Műtéti: Amennyiben a képalkotó vizsgálatok a törött csigolya progresszív alaki deformitását igazolják, akkor műtétre van szükség. Műtéti kezelés merül fel akkor is, ha az alkalmazott konzervatív kezelések mellett nem érhető el számottevő javulás a beteg állapotában.

Amennyiben Önnél is fennáll a csigolyaösszeroppanás gyanúja, keresse reumatológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!