Az öregszeműség tünetei és kezelése

oregszemuseg-latas-szemeszet

Az öregszeműség tünetei és kezelése

Az öregszeműség (presbyopia) a szemnek a közeli tárgyakra való fókuszálási képességének fokozatos csökkenése. Ez az öregedés természetes, gyakran bosszantó velejárója. Általában a 40-es évei elején-közepén válik észrevehetővé, és 65 éves kora körül tovább romlik.

Akkor tudatosulhat, amikor könyveket és újságokat kezd el karnyújtásnyira tartani, hogy el tudja olvasni őket. Egy alapvető szemvizsgálat megerősítheti a diagnózist.

Az öregszeműség fokozatosan alakul ki. A következő jeleket és tüneteket 40 éves kora után észlelheti először:

  • Hajlamos távolabb tartani az olvasnivalót, hogy a betűk tisztábbak legyenek.
  • Homályos látás normál olvasási távolságban
  • Szemfáradtság vagy fejfájás olvasás vagy közeli munka után.

Észreveheti, hogy ezek a tünetek rosszabbak, ha fáradt, vagy ha olyan helyen tartózkodik, ahol gyenge a megvilágítás.

oregszemuseg-latas-szemeszet

A kép kialakításához a szem a szaruhártyára és a lencsére támaszkodik, hogy a tárgyakról visszaverődő fényt fókuszálja. Minél közelebb van a tárgy, annál jobban hajlik a lencse.

A szaruhártya a szem világos, kupola alakú elülső felülete. A lencse egy átlátszó szerkezet, amely körülbelül akkora, mint egy M&M’s cukorka. Mindkét struktúra elhajlítja (megtöri) a szemébe belépő fényt, hogy a képet a szem belső hátsó falán található retinára fókuszálja.

A lencse a szaruhártyával ellentétben némileg rugalmas, és az azt körülvevő körkörös izom segítségével képes alakot változtatni. Amikor távolról néz valamit, a körkörös izom ellazul. Amikor valami közeli dologra néz, az izom összehúzódik, lehetővé téve a viszonylag rugalmas lencse görbülését és fókuszálóképességének megváltoztatását.

A presbyopiát a szemlencse megkeményedése okozza, amely az öregedéssel együtt jár. Mivel a lencse egyre kevésbé rugalmas, már nem tudja megváltoztatni az alakját, hogy a közeli képekre fókuszálhasson, ennek eredményeképpen ezek a képek fókuszálatlanul jelennek meg.

Bizonyos tényezők növelhetik a kialakulásának valószínűségét, többek között:

  • Az életkor. Az életkor a legnagyobb kockázati tényező. 40 éves kor után szinte mindenkinél jelentkezik valamilyen mértékű presbyopia.
  • Egyéb egészségügyi állapotok. A távollátás vagy bizonyos betegségek – például a cukorbetegség, a szklerózis multiplex vagy a szív- és érrendszeri betegségek – növelhetik a korai öregszeműség kockázatát.
  • Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a korai tünetekkel, beleértve az antidepresszánsokat, az antihisztaminokat és a vízhajtókat.

Alapvető szemészeti vizsgálattal diagnosztizálják, amely magában foglalja a fénytörés felmérését és a szem egészségügyi vizsgálatát.

A fénytörésvizsgálat megállapítja, hogy rövidlátás vagy távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia áll-e fenn. Orvosa különböző műszereket használhat, és megkérheti Önt, hogy több lencsén keresztül nézzen, hogy megvizsgálja a távoli és közeli látását.

Vizsgálat során valószínűleg cseppeket tesznek a szemébe, hogy kitágítsák a pupilláit a szemészeti vizsgálathoz. Ettől a vizsgálat után néhány órával a szeme fényérzékenyebbé válhat. A tágítás lehetővé teszi, hogy orvosa könnyebben megnézze a szeme belsejét.

Gyakoribb vizsgálatokra lehet szüksége, ha a szembetegség kockázati tényezői fennállnak, vagy ha szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége.

A kezelés célja, hogy kompenzálja, hogy a szeme nem képes a közeli tárgyakra fókuszálni. A kezelési lehetőségek közé tartozik a korrekciós szemüveg vagy kontaktlencse viselése, a fénytörő műtét, illetve a presbyopia kezelésére szolgáló lencseimplantátum beültetése.

Keressen fel egy szemorvost, ha a homályos közeli látás akadályozza Önt az olvasásban, a közeli munkavégzésben vagy más normális tevékenységek végzésében.

 

Forduljon szemész szakorvosainkhoz bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!