Skip to main content

A régi mondás szerint a túl sok tévénézéstől szögletes lesz a szeme. Manapság úgy tűnik, hogy időnk nagy részét képernyők nézegetésével töltjük: legyen az a számítógép képernyője a munkahelyen, a mobiltelefon vagy a tévé képernyője, ha pihenünk. De vajon mennyire ártalmas ezenek a nézése a szemünknek? Valóban van igazság a régi mondás mögött?

Milyen problémákat okoz a számítógép képernyőjének nézése?

Azok, akik gyakran néznek számítógépet (különösen azok, akik naponta több mint három órát töltenek előtte), olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint például:

 • Szempanaszok
 • Fejfájás
 • Viszkető szemek
 • Száraz vagy könnyező szemek
 • égő érzés
 • A színérzékelés megváltozása
 • Homályos látás
 • Fókuszálási nehézségek

Szemfáradtság

A szemhúzódás az ismétlődő megterhelés okozta sérülések egyik fajtája, amelyet a nem megfelelő pihenőidők, a helytelen munkakörülmények okoznak.

A szem megerőltetésének számos oka van. Ezek egyike a vakítás.

A vakításnak két típusa van, a közvetlen és a közvetett. Közvetlen vakításról akkor beszélünk, ha a fény közvetlenül a szemünkbe süt; míg a közvetettet a felületekről a szemünkbe visszaverődő fény okozza.

A káprázás gyakran a túl sötét vagy túl világos számítógépes képernyők miatt következik be. Ez a szemizmok fáradtságához vezet, mivel a szemnek meg kell küzdenie, hogy a képernyőn megjelenő képeket kivehesse.

A szemfáradtság másik fő oka a számítógép képernyőjének helyzete.

Természetesen a szemek úgy helyezkednek el, hogy egyenesen előre és kissé lefelé néznek. Ha a más irányba kell néznie, az izmoknak folyamatosan dolgozniuk kell, hogy ezt a pozíciót megtartsák.

Ha tehát a számítógép monitorja helytelenül van elhelyezve, a szemizmoknak folyamatosan dolgozniuk kell, hogy a szemet a megfelelő helyzetben tartsák. Annak érdekében, hogy a szem ilyen módon ne legyen megterhelt, a számítógép képernyőjének teteje ne legyen magasabb a szemmagasságnál.

Száraz szem szindróma

A száraz szem szindróma olyan állapot, amelyben a szem a könnyek hiánya miatt begyullad. Ez általában a szem olajkiválasztó mirigyeinek elzáródása miatt alakul ki. Bár ez az állapot kellemetlenséget okoz, általában nem befolyásolja a látást.

A számítógépes képernyők okozta szemkárosodás minimalizálásának módjai:

 • Először is fontos, hogy a számítógép képernyőjét úgy állítsa be, hogy az a szeméhez képest megfelelő helyzetben legyen. Amint korábban említettük, a képernyő felső részének a szemmagasságával egy vonalban kell lennie.
 • A káprázás elkerülhető a közeli ablakok redőnyökkel való lefedésével.
 • A képernyő helyzetének beállítása mellett a szemproblémákat minimalizálhatja azzal is, ha egyszerűen gyakrabban pislog. Sokan nem is tudják, hogy valójában kevesebbet pislognak, amikor képernyőt néznek. A pislogás azonban fontos, mivel a szemet átmossa a természetes gyógyító folyadékkal.
 • Az is fontos, hogy szüneteket tartsunk a képernyő nézése közben. Egy egyszerű módja annak, hogy ezt megjegyezzük, ha a 20-20-20-ra gondolunk. Ez arra emlékeztet, hogy minden 20 percben próbálj meg legalább 20 másodpercig nézni valamit 20 méternyi távolságra.
 • Az is ajánlott, hogy egyáltalán tartsunk szüneteket a képernyőtől, különösen 2 óránként.

Összességében bár a számítógép nézése nem okozhat maradandó szemkárosodást, okozhat bizonyos irritáló problémákat, például szemterhelés és szemszárazság.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy sok más lehetséges probléma is társul a számítógépet hosszú ideig tartó ülő és bámuló munkavégzéssel, például a mélyvénás trombózis.

Ha szemproblémák jelentkeznek Önnél, keresse szemész szakorvosunkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet, vagy online ide kattintva.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!