Skip to main content

A retinaleválás olyan szemprobléma, amely akkor fordul elő, amikor a retina, a szem hátsó részét borító vékony idegszöveti hártya leválik.

A retina idegsejtjei normális esetben érzékelik a szembe jutó fényt, és jeleket küldenek az agynak arról, hogy mit lát a szem. Amikor azonban ez leválik, már nem úgy működik, ahogyan kellene. Ez homályos látást és látásvesztést okozhat. Azonnali orvosi ellátást igényel.

Okai lehetnek:

Szakadások vagy lyukak a retinában

A retina szakadása a leggyakoribb oka a retinaleválásnak. Ezek a szakadások akkor keletkezhetnek, ha folyadékok gyűlnek össze a retina alatt. Szakadást okozhat a hátsó üvegtest leválása is, amikor az üvegtest gélje összezsugorodik és elválik a retinától. Szem- vagy fejsérülés, esetleg más szembetegségek is okozhatnak ilyen szakadásokat vagy lyukakat.

A retina húzódása

Ha az üvegtestgél és a retina között szövet képződik, az elránthatja a retinát a szem hátsó részétől. Ezt nevezzük húzódásnak.

Folyadék felhalmozódása a retina alatt

Ez a folyadékfelhalmozódás a retina leválását okozhatja a szem hátsó részéről. A folyadék felhalmozódását okozhatja gyulladás vagy betegség a retinában, a retina alatti rétegben (chorioidea), az erekben vagy a szem szöveteiben.

Sokan látnak lebegést és fényvillanásokat, mielőtt a retina leválásának tünetei jelentkeznének. A floaterek olyan foltok, pöttyök és vonalak, amelyek a látómezőben lebegnek. A villanások rövid szikrák vagy villámcsíkok, amelyeket a legkönnyebben csukott szemmel lehet látni. Gyakran a látómező szélén jelennek meg. Az úszók és a villanások nem mindig jelentik azt, hogy retina leválása lesz, de figyelmeztető jelek lehetnek, ezért a legjobb, ha azonnal kivizsgáltatja magát egy orvossal.

Ritka esetekben a retinaleválás figyelmeztetés nélkül történik. A leválás első jele lehet egy árnyék a látás egy részén, amely nem múlik el. Előfordulhat, hogy az oldalsó (perifériás) látás új és hirtelen elvesztése jelentkezik, amely idővel egyre rosszabbá válik.

A retinaleválás diagnosztizálásakor a szemész megvizsgálja a közel- és távollátását (látásélességet) és az oldalsó (perifériás) látást is. Ezek a rutin látásvizsgálatok nem találják meg magát a retinaleválást. De megtalálhatják azokat a problémákat, amelyek retinaleváláshoz vezethetnek, vagy annak következményei lehetnek.

A retina szemfenéktükrözéses ellenőrzése során az orvos rendszerint látja a retina szakadását vagy leválását. Ez a vizsgálat lehetővé teszi számára, hogy egy nagyítóval és fénnyel ellátott eszközzel belelásson a szem hátsó részébe.

Ha a retina szakadása vagy leválása a retinában lévő ereket érinti, akkor vérzés jelentkezhet a szem közepén. Ezekben az esetekben ultrahang segítségével nézik meg a retinát.

Hogyan kezelik a retina leválását?

A retina visszahelyezésének egyetlen módja a műtét. Kezelés nélkül a látásvesztés a kisebbtől a súlyosig terjedhet. Akár vakságig is fajulhat. A látásvesztés néhány órán vagy napon belül bekövetkezhet.

Ez az állapot azonnali ellátást igényel. Az, hogy milyen hamar van szükség műtétre, általában attól függ, hogy a retina leválása eléggé elterjedt-e vagy elterjedhet-e ahhoz, hogy a központi látást befolyásolja.

Ha Önnél is jelentkeznek a tünetek, keresse szemész szakorvosainkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!