Az arcüreggyulladás kialakulása és kezelése

arcureggyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

Az arcüreggyulladás kialakulása és kezelése

Általában felső légúti fertőzéshez társul az arcüreggyulladás. Ritkább esetekben állhat mögötte a fürdésnél bekerült szennyvíz, fogászati okok, vagy trauma.

Az arcüreggyulladást létrehozhatják gombák, baktériumok vagy vírusok. gyakoribb ennek létrejötte azoknál, akiknél jelen van valamilyen hajlamosító tényező, mint például az anatómiai okok: gyermekeknél a megnagyobbodott orrmandula, a felnőttek esetében pedig az orrpolip vagy az orrsövényferdülés.

Az allergiások vagy asztmások esetében, valamint azoknál, akik gyakran szenvednek felső légúti fertőzésekben, könnyebben kialakulhat az arcüreggyulladás.

Két formája van a krónikus, valamint az akut.

arcureggyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

A krónikus tünetei enyhébbek: fokozott orrváladékozás, tompa fejfájás.

Az akut gyulladás legfőbb tünetei: orrdugulás, köhögés, orrfolyás, kellemetlen lehelet, valamint súlyosabb esetekben láz is lehet. Gyakran lépéskor, vagy lehajláskor fokozódhat a fájdalom. Sok esetben a fogakban jelentkezik a fájdalom, mivel a fogakat ellátó idegek az arcüreget borító nyálkahártya alatt futnak. Bőséges orrváladék jellemzi, mely akár látható is lehet a torokvizsgálat alkalmával, és ez okozza a köhögést.

A diagnózis felállításához fontos a fizikális vizsgálat, anamnézis, valamint olykor képalkotó vizsgálatok is.

Sokszor a diagnózis felállításához elég lehet az orrtükrözést magába foglaló fizikális vizsgálat elegendő, viszont ha a betegség szövődményes és súlyos képalkotó vizsgálatra van szükség. A CT megbízható információt adhat.

Amennyiben Önnél is jelentkeznek az arcüreggyulladás tünetei, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!