Skip to main content

A garatmandulák gyulladását értjük mandulagyulladás alatt, míg torokgyulladás alatt a torok nyálkahártyájának gyulladását. A megbetegedést legtöbb esetben vírusok okozzák, a tüszős mandulagyulladást azonban baktérium.

Vírusos időszakban nagyon gyakori ez a fertőzés. Ezeknek a betegségeknek a kórokozói (akár baktérium, akár vírus) nagyon könnyen terjednek, mivel cseppfertőzéssel adódnak át.

A gyerekek 70, míg a felnőttek 90 százalékánál a torok- és mandulagyulladás jellemzően vírusos eredetű. A tüszős mandulagyulladás hátterében viszont mindig bakteriális fertőzés áll. A hideg önmagában nem okozza ezeket a gyulladásokat, viszont rizikófajtor, mivel a kihűlés nem természetes állapot, és ez nem segíti az immunrendszer működését, és ez növeli a kockázatát annak, hogy elkapjuk a fertőzést.

Mandulagyulladás esetében a mandulák beduzzadnak, megnagyobbodnak a nyirokcsomókkal együtt. A torokgyulladás esetében torokfájdalom mellett nyelési nehézségek és fájdalom is jelentkezik, valamint kísérheti hőemelkedés (néha magas láz), de általában láztalan a beteg.

A szakorvosok szerint a krónikus, évente visszatérő mandulagyulladás esetében indokolt a műtét. Sok esetben nem csak a torok, illetve mandula környezetében jelentkezhet gyulladás, nyelési nehézség, hanem a megbetegedés hőemelkedéssel, az immunrendszer gyengülésével, visszatérő fáradékonysággal is járhat. Ezek a gyulladások megbetegíthetik az ízületeket, veséket, szívet és más szerveinket is.

Ha a mandula körül tályog alakul ki, nem érdemes halogatni a műtétet, ami a szövődmények elkerülése miatt szinte kötelező. A jelentősen megnagyobbodott torokmandulák szűkíthetik a torkot, ezek légzési vagy nyelési nehézségeket okozhatnak, valamint hozzájárul az éjjeli légzéskimaradás és a horkolás kialakulásához is.

A mandulagyulladás kapcsán mindenképpen ajánlott a fül-orr-gégész szakorvossal konzultálni.

Ha Önnél is hasonló megbetegedés áll fenn, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!
Időpontot a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!