Arcidegzsába kezelése

arcidegzsaba-kezeles-ful-orr-gegeszet

Arcidegzsába kezelése

Leggyakrabban intenzív áramütéshez hasonlóként írják le azt az arcfájdalmat ami rendszerint 1-2 másodpercig tart, és az arcidegzsába okozza.  Az áramütésszerű idegfájdalmakat neuralgiform fájdalomnak nevezik, a trigeminus neuralgia jellemzője a homlokot, arcot és állkapcsot beidegző V. agyideg három ága valamelyikének területén jelentkező, féloldali neuralgiform fájdalom.

Ez egy ritka fájdalom-szindróma, ami 10.000 emberből egyet érint. Legjellemzőbb az előfordulása 50 éves kor felett, de leggyakrabban idős korban jelentkezik.

arcidegzsaba-kezeles-ful-orr-gegeszet

Legtöbb esetben a fájdalom az arc egyik felén jelentkezik csak. Előidézhető a szájüreg vagy az arc bizonyos pontjainak megérintésével, de kiválthatja beszéd, fogmosás, rágás, vagy borotválkozás is.

Az arcidegzsába felismerése nem okoz problémát, mivel ez egy nagyon jellegzetes fájdalom. A betegség diagnózisa ideggyógyászati vizsgálaton alapszik, nem igényel semmilyen eszközös vagy laboratóriumi vizsgálatot. Amennyiben azonban a neurológiai vizsgálat vagy a betegségtörténet felveti, hogy az arcidegzsába hátterében agyi betegség vagy érelváltozás állhat, koponya MRI (mágneses rezonancia alapú számítógépes rétegvizsgálat) illetve angiographia elvégzése indokolt.

Kezelése során az arcfájdalom megelőzése és intenzitásának mérséklése a cél, amit legtöbbször epilepszia gyógyításában használt gyógyszerekkel érnek el. Ha ez a kezelés nem éri el a kívánt hatást, szóba jöhet az V. agyideg elroncsolása illetve az érrendellenesség megszüntetése, amelyet idegsebészek végeznek el.

 

Ha jelentkezik Önnél az arcidegzsába, keresse neurológus szakorvosainkat bizalommal.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!