Alvási nehézségekkel küzd? – forduljon neurológushoz

alvasi-nehezseg-neurologia

Alvási nehézségekkel küzd? - forduljon neurológushoz

Minőségi és mennyiségi szempontból is meghatározó szerepe van az alvásnak, hiszen alapvető létszükséglet a szervezet számára a regenerálódáshoz.

Az alvászavar fennállása miatt, csökkenhet a munkateljesítmény, tűrőképesség, a figyelem, a tanulási- és tűrőképesség, valamint fáradtabbak és ingerlékenyebbek lehetünk. A szellemi leépülés és a testi betegségek kockázata is fokozódhat a tartósan kimerült állapot miatt.

Az alábbi tünetek alvászavarra utalhatnak:

  • Nehezen alszik el
  • Ha fáradtabban ébred fel, mint ahogy lefeküdt, pedig átaludta az éjszakát
  • Napközben is szinte bármikor el tudna aludni, vagy el is alszik hosszabb-rövidebb időre
  • Gyakran és hangosan horkol
  • Gyakran felébred, nehezen alszik vissza
  • Egyre nehezebben tud koncentrálni és egyre gyakrabban felejt el dolgokat
alvasi-nehezseg-neurologia

Hátterében állhat valamilyen gyógyszer mellékhatása, pszichiátriai betegség és a pajzsmirigy túlműködése is. Ezek mellett okozója lehet a helytelen életmód, a túlzott fehérje és cukor bevitele lefekvés előtt.

Alvászavar kialakulásához vezethet a szellemi túlterheltség, felgyülemlett, megoldatlan feladatok, magánéleti problémák: a munkahelyi stressz, éjszakai munka vagy a három műszakos időbeosztás, a családon belüli viták, haláleset feldolgozásának képtelensége.

Számos neurológiai betegség kialakulása, lefolyása során számolnunk kell alvászavarok megjelenésével. Ilyenek az agydaganat, stroke, epilepszia, Parkinson kór és a sclerosis multiplex is.

A nyugtalan láb szindróma az egyik legjelentősebb a neurológiai betegségek között, ami egy éjszaka jelentkező mozgászavar. Ez a láb mozgatására kényszeríti a beteget, mivel kellemetlen érzés jelentkezik a végtagban, ez pedig nehezíti az elalvást, vagy az önkéntelen lábmozgások megzavarják az alvás folytonosságát.

Számos alvás közben jelentkező mozgási, magatartásbeli és vegetatív rendellenesség van még, ami befolyásolhatja az éjszakai pihenést, ezeket összefoglalóan paraszomniáknak nevezik. Ilyen például az alvajárás, az éjszakai felriadás (pavor nocturnus), a lidérces álom, az alvási bénulás, az éjszakai ágybavizelés (enuresis), az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus), illetve az elalváskor jelentkező paraszomniák, melyek közé például az úgynevezett robbanó fej szindróma, bizonyos testrészek vagy az egész test rángatózása, illetve hallucinációk tartoznak.

Ha Önnél is fennáll az alvászavar bármely tünete, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!