A vesekő tünetei és kezelése

veseko-kezelese-nefrologia

A vesekő tünetei és kezelése

Mára már népbetegségnek számít a vesekövesség, ugyanis a lakosság 4-5%-át érinti. Szerepet játszanak a kialakulásában az örökletes tényezők. Általában a férfiak hajlamosabbak rá 20 és 40 év között, de nem ritka hogy csecsemőknél vagy gyermekeknél is megjelenik.

Nincsenek tünetei, ha mégis, az görcsös, heves fájdalomban nyilvánul meg, de nem okoz másik problémát. Ritkább esetekben súlyos vesebetegség vagy fertőzés is előfordulhat.

Kialakulásának 3 fő oka lehet:

  • A nem megfelelő folyadékfogyasztás a vizeletet koncentráltabbá teszi, ez pedig kedvez a vesekő kialakulásának.
  • A mozgásszegény életmód a vizelet pangásához vezethet, ami szintén elősegíti a kőképződést.
  • A nem megfelelő étrend miatt, valamilyen étel vagy ital túlzott fogyasztása során a vese olyan sokat választ ki valamilyen anyagból, amelynek vizeletbeli mennyisége meghaladja az oldhatósági koncentrációt, akkor az az oldatból kiválik, ez pedig vesekövet, vagy a vese nem megfelő működését okozhatja.

Sok esetben ki sem derül a vesekő jelenléte, mivel a nagyobb kövek alig mozdulnak meg, más esetekben pedig egyéb betegség miatt elvégzett hasi ultrahang alatt derül ki.

veseko-kezelese-nefrologia

Vannak esetek, amikor veseköves rohamot idézhet elő a kő vándorlása. Ez felettébb éles és görcsös fájdalmat okoz a vesék környékén. Nőknél a hólyag és a nagyajkak felé, míg férfiaknál a herék és a comb irányába sugárzik. Ha a kő bekerül a húgyhólyagba a fájdalom hirtelen és jelentősen megnövekszik, és véres vizeletet eredményez.

A legtöbb ember esetében elegendőek a konzervatív megoldások, legfőbbképp a bőséges folyadékbevitel, ami tágítja a húgyutakat és gyorsítja a kő távozását. Erős fájdalom csillapítására sokszor kábítóhatású szerek szükségesek. Enyhébb fájdalom esetében meleg tárgy derákra helyezése is segíthet.

Lökéshullám-terápiát csak bizonyos kőtípusoknál alkalmazzák, ezzel a követ olyan méretűre zúzzák, ami csökkenti a fájdalmat, és könnyebben tud távozni a szervezetből.

Ha a kő nem tud a húgyvezetéken keresztül távozni, ez által jelentős pangás alakul ki, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.

Növekedése és kialakulása lassítható megfelelő folyadékfogyasztással, és rendszeres testmozgással, mivel ez mozgásban tartja a testben lévő folyadékot.

 

Ha Önnél is vesekő gyanúja áll fenn, diagnosztikai vizsgálattal keresse szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!