A vérnyomás ingadozás okai

vernyomas-ingadozas-okai-kardiologia

A vérnyomás ingadozás okai

Sokszor tünetmentes a vérnyomás ingadozás, azonban olykor okozhat rossz közérzetet, fáradtságot, szédülést és fejfájást is.

Több tényező is befolyásolhatja a vérnyomást, mint például a napszak, mivel általában a reggeli érték alacsonyabba napközben mértnél. Befolyásolhatják az ételek és italok, a stressz, a hőmérséklet, a mozgás és a stressz is.

vernyomas-ingadozas-okai-kardiologia

Ha a vérnyomás 100/65 Hgmm alatt van, akkor beszélünk hipertóniáról (alacsony vérnyomás). A fülzúgás, ájulás, kábaság, szédülés és gyengeségérzet tünetek jelentkezhetnek azoknál, akiknek alacsony a vérnyomása. Ez mérsékelt kockázatot jelent.

Hipertónia (magas vérnyomás) esetén a vérnyomás rendszeresen 140/90 Hgmm feletti értéket mutat. Tünetei a mellkasi szorítás, végtagok duzzanata, alvászavar, fejfájás és látásromlás.

A túl magas vagy túl alacsony vérnyomás kihat a szív és az erek működésére, mivel az erek izmos falai váltakozó értékekhez kénytelen igazodni. Ezekben az esetekben fennáll a szívroham, a stroke, de a halálos thromboembólia és a trombózis esélye is.

Az alábbi lépések követésével megőrizhetik a vérnyomás normális értékét:

  • Optimális testsúly
  • Rendszeres mozgás
  • Dohányzás és alkoholfogyasztás elkerülése
  • Nyugodt alvás és a stressz elkerülése
  • Egészséges táplálkozás és mérsékelt sóhasználat

A vérnyomás ingadozást egy bizonyos mértékig természetesnek lehet tekinteni, viszont túl nagymértékű és gyakori ingadozásoknál már javasolt ezt kivizsgáltatni és kezelni.

 

Ha Önnél is hasonló problémák jelentkeznek, keresse kardiológus szakorvosainkat bizalommal!

Kérjen előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!