A trombózis leggyakoribb tünetei

trombozis-tunetek-belgyogyaszat

A trombózis leggyakoribb tünetei

A vér alvadási zavara miatt alakul ki a trombózis, ennek során legtöbbször vérrög képződik a vénákban, ez pedig elzárhatja az ereket. Ezek a vérrögök a keringési rendszer különböző területein keletkezhetnek, a leggyakoribbak azonban a mélyvénák.

Mivel az alsó végtagok vérkeringése könnyebben lelassul, jellemzőbb itt a trombózis előfordulása. Ha a vérrög a felső vénákban alakul ki, az ártalmatlan és könnyen kezelhető.

Az intő jeleket időben felismerve megelőzhető a tüdőembólia, vagy akár súlyosabb kimenetel is.

trombozis-tunetek-belgyogyaszat

Az egyik legjellemzőbb tünet a lábdagadás, ez esetben a vérrög elzárja a véráramlás útját, emiatt pedig ödéma keletkezik. Az érintett láb körfogata megnő, a bőrfelület pedig meleggé és fényesség válik a gyulladás miatt.

Mozgásra erősödő fájdalom is társulhat hozzá, azonban ez nem minden esetben jelentkezik, előfordulhat, hogy csak izomlázszerű érzés kíséri csak.

Gyakori még a végtag kékes-vörös színű elszíneződése, ami nyomásra elhalványul. Ezt az állapotot az oxigénhiány okozza, ami nem összetévesztendő a zúzódás, vagy ütés miatti véraláfutásokkal.

Vannak esetek, amikor a mélyvénás trombózis nem jár látható tünettel a végtagon, hanem a leszakadó vérrög a tüdőbe érve okoz panaszokat. Ilyenkor köhögés, erős mellkasi fájdalom és legszomj jelentkezik. Súlyosabb esetben véres köpet, ilyenkor sürgősen mentőt kell hívni, mert minden perc számít.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, ne halassza a szakorvos felkeresését!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!