A szem daganatai

szem-vizsgalat-szemeszet

A szem daganatai

A szem jó- és rosszindulatú daganatai a szemgödörben, a szemben és a szem közvetlen közelében alakulnak ki.

Olyan daganattípusok fordulnak elő a szemhéjon, mint a test bármely más bőrrel fedett területén. A hemangiómának nevezett érburjánzás az egyik leggyakoribb jóindulatú elváltozás, ami már születéskor is megjelenhet és 1 éves korra már magától elmúlik. Ha mégsem, abban az esetben lézeres vagy fagyasztásos kezeléssel végleg gyógyíthatók.

A szemhéjon jelentkező rosszindulatú daganat a bazálsejtes rák. A legveszélyeztetebbek azok, akiknek fehér a bőre, ebben gyakran a Nap játszik szerepet a káros UV-sugárzása miatt. A daganatnak ezen típusa jól elhatárolható az egészséges bőrfelszíntől, mivel általában kiemelkedik, a közepe besüppedt, itt akár fekély és vérzés is kialakulhat. Nem képez áttétet, azonban környezetében lassan növekszik.

szem-vizsgalat-szemeszet

Daganatok kialakulhatnak a kötőhártya szövetéből is. Leggyakoribb közülük az anyajegy. A bőrön található anyajegyekhez hasonló barnás színű, jól elkülönül az egészséges résztől. Ebben az esetben egy jóindulatú daganat típusról beszélünk, ami nagyon ritkán alakul rosszindulatúvá.

Ismeretes még a szemgolyó középső burkát alkotó uvea daganat. Ezek a jóindulatú típusok a hátrébb fekvő területeken és a szivárványhártyán. A szemen belüli rosszindulatú daganatok leggyakoribb fajtája a melanóma, melyet az ideghártya leválása okoz és zöldhályog kialakulásához is vezethet.

Amennyiben Ön is elváltozást észlel szemében, vagy annak környékén, keresse szemész szakorvosainkat bizalommal!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!