A mellékpajzsmirigy leggyakoribb betegségei

mellekpajzsmirigy-betegsegei-endokrinologia

A mellékpajzsmirigy leggyakoribb betegségei

A mellékpajzsmirigy-rendellenességek a vérben lévő kalcium kóros szintjéhez vezetnek, ami törékeny csontokat, vesekövet, fáradtságot, gyengeséget és egyéb problémákat okozhat.

Mik azok a mellékpajzsmirigyek?

A pajzsmirigy közelében jellemzően négy mellékpajzsmirigy található. Minden mellékpajzsmirigy általában körülbelül rizsszem méretű (kb. 3-5 milliméter átmérőjű és 30-60 milligramm súlyú). Bár a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigyek fizikailag egymás közelében vannak, és mindkettő a szervezet endokrin rendszerének része, funkcióik nem kapcsolódnak egymáshoz. A mellékpajzsmirigyek parathormont (PTH) bocsátanak ki, amely szabályozza a vér kalciumszintjét. A test más területei, különösen a csontok, a vesék és a vékonybél a PTH-ra a vér kalciumszintjének növelésével reagálnak. A kalcium nagyon fontos a szervezetünk számára, különösen az izom- és idegműködés szempontjából.

mellekpajzsmirigy-betegsegei-endokrinologia

Általában, ha a vér kalciumszintje alacsony, a mellékpajzsmirigyek ezt érzékelik, és PTH-t bocsátanak ki. A PTH ezután a csontokból kalcium felszabadulását okozza a véráramba, növeli a vese D-vitamin termelését, ami végül növeli a kalcium felszívódását a belekből. Ha a kalciumszint túl magas, akkor a PTH-kiválasztásnak nagyon alacsony szintre kell csökkennie.

Hyperparathyreosisról (mellékpajzsmirigy túlzott működése) akkor beszélünk, ha a mellékpajzsmirigyek túl sok parathormont (PTH) termelnek. Ennek több oka is lehet, és az ok segít meghatározni a megfelelő kezelési módot. Néha a kezelés olyan egyszerű, mint a D-vitamin pótlása, amikor a mellékpajzsmirigy megfelelően reagál a szervezet máshol jelentkező problémájára. Más esetekben magával a miriggyel van probléma, és műtétre van szükség. A mellékpajzsmirigy-hormon feleslege negatív hatásokat okozhat a szervezetben, például csontritkuláshoz, amely csonttörésekhez, vesekövekhez, csökkent veseműködéshez, szívbetegségekhez, hasnyálmirigy-gyulladáshoz, fokozott savkiválasztáshoz a gyomorban és fekélyekhez vezethet. Sok betegnél jelentkeznek a fáradtság, depresszió, szorongás, koncentrációs nehézségek, memóriazavarok, álmatlanság, általános izomfájdalmak, gyakori vizelés (különösen éjszaka) és székrekedés tünetei. Mivel ezek a tünetek számos más rendellenességgel is összefügghetnek, a kezelésig soha nem lehet tudni, hogy javulnak-e vagy sem.

Az ellentétes probléma, a hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy elégtelen termelése), akkor jelentkezik, ha a mellékpajzsmirigyek nem termelnek elegendő PTH-t. Ez alacsony vérkalciumszinthez vezet, és hátrányosan befolyásolhatja az izom-, ideg- és egyéb funkciókat.

A mellékpajzsmirigy-rendellenességeket átfogó vizsgálatokkal diagnosztizálják, amelyek a teljes kórtörténettel és fizikális vizsgálattal kezdődnek. A hyperparathyreosis típusának diagnózisa a vérvizsgálaton és más típusú laboratóriumi vizsgálatokon alapul. A mellékpajzsmirigy-rendellenességek diagnosztizálására nem alkalmaznak képalkotó vizsgálatokat, de elrendelhetőek, ha a mellékpajzsmirigy-rendellenesség jelenlétét laboratóriumi vizsgálatokkal megerősítették.

 

Ha jelentkeznek Önnél a mellékpajzsmirigy rendellenességeinek tünetei, keresse bizalommal endokrinológus szakorvosunkat!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!