A látóideggyulladás okai és kezelése

latoideggyulladas-kezeles-szemeszet

A látóideggyulladás okai és kezelése

Az optikai neuritisz olyan állapot, amely a szemet és a látást érinti. Akkor fordul elő, amikor a látóideg begyullad.

A látóideg üzeneteket küld a szeméből az agyába, hogy Ön értelmezni tudja a vizuális képeket. Ha a látóideg irritált és gyulladt, nem szállítja olyan jól az üzeneteket, és Ön nem lát tisztán.

A gyulladás befolyásolhatja a látását és fájdalmat okozhat. Amikor az idegrostok begyulladnak, a látóideg duzzadni is kezdhet. Ez a duzzanat jellemzően az egyik szemet, de akár mindkettőt is érintheti.

latoideggyulladas-kezeles-szemeszet

Mi okozza a látóideggyulladást?

A látóideggyulladás oka nem mindig egyértelmű. Okozhatja fertőzés, azonban gyakori állapot azok körében, akiknek sclerosis multiplexük (SM) van. Ebben a betegségben szenvedők körülbelül 50%-ánál alakul ki optikai neuritisz. Gyakran ez az SM első jele.

Milyen tünetei vannak a látóideggyulladásnak?

  • Csökkent látás (általában a fő tünet)
  • Nehézségek a színek megkülönböztetésében, vagy azt veszi észre, hogy a színek nem olyan élénkek, mint máskor
  • Homályos látás – különösen, ha ez a testhőmérséklet emelkedése után jelentkezik, például egy forró zuhany vagy edzés után.
  • A pupilla rendellenes reakciója, amikor erős fény éri a szemet
  • Fájdalom a szemében, különösen, ha mozgatja azt

A látóideggyulladás tünetei súlyosságukban nagyon eltérőek lehetnek. A kiterjedtebb látóideg-gyulladás észrevehetőbb tünetekkel jár.

Az, hogy súlyos tünetei vannak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a látóideggyulladás soha nem múlik el. Ráadásul nem mindenkinek, akinek optikai neuritise van, vannak látásproblémái. Előfordulhat, hogy a látóideg anélkül gyullad be, hogy a látást befolyásolná. A szem gondos, orvosi vizsgálatával általában akkor is megállapítható az optikai neuritisz, ha nincsenek tünetei.

Hogyan kezelik a látóideggyulladást?

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a látóideggyulladás miatt nincs szükség semmilyen kezelésre. Néhány hét múlva magától elmúlik, és látása visszatér a normális állapotba. Ez akkor valószínűbb, ha nincs más egészségügyi gondja, amely a látóideggyulladást kiváltotta.

Néha az orvos rövid ideig tartó szteroid kúrát javasolhat, amelyet általában vénába fecskendeznek, hogy segítsen a látás gyorsabb javulásában, és minimalizálja a gyulladást és a duzzanatot. Ezek mellet ha van más betegség, ami ezt kiváltotta, akkor arra is megoldást javasolnak.

 

Amennyiben jelentkeznek Önnél a tünetek, keresse szemész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!