A fülzúgás okai és kivizsgálása

fulzugas-okai-kezelese-ful-orr-gegeszet

A fülzúgás okai és kivizsgálása

Abban az esetben beszelhetünk fülzúgásról, ha a beteg olyan hallási érzékekről számol be csak az egyik, vagy mindkét fülben, melyek nem hozhatók kapcsolatba külső hangforrással. Ilyen esetekben a páciens lüktető vagy sípoló, susogó, vagy magas hangokat hall, ami pszichésen idegesítő és kimerítő lehet.

fulzugas-okai-kezelese-ful-orr-gegeszet

A fülzúgásnak okai lehetnek:

  • Idegi okok: eredhetnek a hallórendszer működési zavaraiból és idei elemeinek sérüléséből, de lehet okozója az alacsony vérnyomás és a vérszegénység is. Ugyancsak tünete lehet daganatos elváltozásoknak is, melyek a hallópályákat érintik.
  • Izomeredetű: ebben az esetben a betegek lepkeszárnyverdesésnek és zümmögésnek írják le a hangokat, amit a fülközépizmok rángása okoz.
  • Ér eredetű: ilyenkor a hangot párhuzamosan észlelik a szívdobbanással. Okozhatják a kitáguló erek fokozott véráramlásai a gyulladt középfül nyálkahártyájában.

A kivizsgálás során a dobhártyát és a hallójáratot vizsgálják, azonban a nyaki erek vizsgálata is rámutathat okokra, mint pl. a vérnyomásproblémák és az érelmeszesedés. A szakorvos javasolhat még MR és nyaki ultrahang vizsgálatot is. Leggyakrabban a fülzúgást a nyaki erek problémái okozzák.

A fülzúgás a kiváltó okok megszűntetésével lehetséges, ugyanis ez egy tünet. A fülzsír miatti fülzúgás megszüntetése a legegyszerűbb, ennek kitisztításával. Az antibiotikumok miatti fülzúgás esetében ennek elhagyása segíthet, azonban abban az esetben, ha fertőzés áll fennéppen az antibiotikum segíthet.

Amennyiben Ön is fülzúgást tapasztal, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon kérhetnek.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!