Skip to main content

A térdprotézis műtét (vagy térdízületi endoprotézis beültetés) általában súlyos térdízületi problémáknál kerül szóba, amikor más kezelések már nem nyújtanak megfelelő enyhülést a fájdalomra és a mozgáskorlátozottságra. A beavatkozás során az orvosok egy sérült vagy elkopott térdízületet cserélnek le protézisre.

Fontos megérteni, hogy ez a műtét általában utolsó megoldásként kerül felvetésre, miután más konzervatív kezelések, például gyógyszerek, fizikoterápia, injekciók és életmódbeli változtatások nem hoznak kellő javulást.

Íme néhány olyan állapot, amikor a térdprotézis műtét javasolt:

1. Súlyos ízületi kopás (artrózis): Az artrózis a leggyakoribb oka annak, hogy valaki térdprotézis műtétre szorul. Amikor a térdízület porcja jelentősen elkopik, a csontok közvetlenül dörzsölik egymást, ami fájdalmat, merevséget és gyulladást okoz. Ha a fájdalom és a mozgáskorlátozottság már jelentős mértékű, és más kezelések nem segítenek, akkor a térdprotézis műtét lehet az ajánlott megoldás.

2. Krónikus térdfájdalom és mozgáskorlátozottság: Ha a térdízületben hosszú ideje fennálló, erős fájdalom és merevség van, amely jelentősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, például járást, lépcsőzést, ülés-támadást, akkor a térdprotézis műtét fontolóra vehető. A műtét célja a fájdalom csökkentése és a térdízület funkciójának helyreállítása.

3. Térdsérülés: Súlyos térdsérülések, például törések vagy más sérülések után, amikor a térdízületet nem lehet hatékonyan helyreállítani más módszerekkel (pl. sebészi beavatkozások vagy terápiák), a térdprotézis műtét lehet a megfelelő megoldás a mozgás és a fájdalom javítására.

4. Korlátozott mozgékonyság és életminőség: Ha a térdproblémák miatt a betegnek jelentősen korlátozott a mozgékonysága és életminősége, és ez hatással van a mindennapi tevékenységekre és életvitelre, akkor az orvosok általában megfontolják a térdprotézis műtétet, hogy visszaállítsák a térdízület működését és javítsák a beteg életminőségét.

5. Térdízület krónikus instabilitása esetén is jó megoldást ad a térdízület protetizálása.

Amennyiben a térdprotézis beültetés mellett dönt, előzetesen laborvizsgálatokat végzünk, amelyek magukban foglalják a vérképet, ionokat, vesefunkciót, májfunkciót, alvadási paramétereket, gyulladási markereket, valamint általános vizeletvizsgálatot. Emellett vércsoport-szerológiai és ellenanyag-vizsgálatokat, illetve mellkas röntgenfelvételt kérünk. Az eredmények alapján altatóorvosi konzultációra kerül sor, ahol részletesen megbeszéljük az érzéstelenítés vagy altatás lehetőségeit.

Továbbá, javasoljuk egyéb szakorvosi vizsgálatok elvégzését is (pl. belgyógyászat, kardiológia), hogy biztosítsuk Önök nagyobb biztonságát és a műtét sikeres lebonyolítását.

Különösen ajánlott még a góckutatás elvégeztetése is (fül-orr-gégészet, fogászat, urológia, nőgyógyászat) a későbbi gyulladásos szövődmények megelőzése érdekében.

A műtét menete
Teljes térdprotézis beültetés során a térd felett hosszanti metszést ejtünk, a térdkalácsot félretartva a kopott ízületi felszíneket oszcillációs fűrésszel lefűrészeljük, majd próbák után a megfelelő méretű combcsont és sípcsont komponenseket ragasztjuk be antibiotikus csontcementtel. A két fémkomponens közé magas kopásállóságúműanyag betétet helyezünk.

Felépülés
A műtét után kétágyas, akadálymentesített, saját fürdővel rendelkező kórtermekben történik az elhelyezés. A műtétet követő napon labor és kontroll röntgen vizsgálatokat követően gyógytornászaink segítségével az operált ízület tornáztatását és járógyakorlatokat végzünk. Amennyiben önállóan, járókeret segítségével járóképes, a műtéti terület rendben van és az ízület mozgásterjedelme a gyógytorna során eléri a kellő mértéket, úgy postoperatív 3-4. napon otthonába bocsájtjuk. A megtanult gyógytornát otthonában is folytatnia kell, házi gyógytornakezelésben is segítséget tudunk nyújtani. Bizonyos mozdulatokat szigorúan kerülni kell, ezt a kórházi kezelés alatt megtanulják.

Minden operált betegünk számára egy tájékoztató füzetet adunk, melyben részletes leírást találnak a protézis viselés szabályairól.

10-12 nappal a protézis beültetés után a szakrendelőnkben történik a varratszedés, majd 6 hetes korban egy ismételt kontroll röntgen vizsgálat. Ezt követően a segédeszközök elhagyhatók.

Lehetséges szövődmények:
• fertőzés, gyulladás
• protézis ficam
• kimozdulás, kilazulás
• trombózis, embolia
• csonttörés
• vérvesztés, anaemia
• idegsérülés, zsibbadás

Ha Önnek is térdprotézis beültetésre van szüksége, forduljon bizalommal ortopéd szakorvosainkhoz!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!