Skip to main content

A prosztata ultrahang, néha prosztata szonográfiának is nevezik, egy olyan vizsgálat, amely fekete-fehér képeket készít a prosztatáról azáltal, hogy hanghullámok verődnek vissza az Ön testének szöveteiről. Ezt a vizsgálatot arra használják, hogy megvizsgálják prosztatáját, és kiderítsék, hogy van-e benne bármilyen rendellenesség, rák vagy egyéb, a prosztatával kapcsolatos állapot.

Ez a vizsgálat biztonságos és kevesebb mint egy óra alatt elvégezhető. Segít orvosának azonosítani a prosztata esetleges betegségeit, mielőtt azok komolyabbá vagy kezelhetetlenné válnának.

A prosztata ultrahangvizsgálat a prosztata ellenőrzésére szolgál ultrahangos képalkotás segítségével. Az eljárás során orvosa képeket kap a prosztatáról és a környező szövetekről. Általában nem a fizikális vizsgálat részeként végzi el, de javasolhatja, ha:

  • elmúlt 40 éves
  • szokatlan tüneteket észlel
  • fennáll a prosztatarák kockázata

Néhány olyan tünet, amely miatt prosztata-ultrahangot javasolhatnak Önnek, a következők lehetnek:

  • vizelési zavarok
  • vér a vizeletben
  • csomók a végbél körül
  • rendellenes eredmények egy vér- vagy vizeletvizsgálat során
  • alacsony spermaszám (termékenységi tesztekkel meghatározva)

A prosztata ultrahangvizsgálat arra is használható, hogy szövetmintát, azaz biopsziát vegyenek az Ön prosztatájából.

A prosztata ultrahangvizsgálatra való felkészüléshez nem kell sokat tennie. Ez egy ambuláns eljárás, amely általában kevesebb mint egy órát vesz igénybe.

Vizsgálat után a végbélnyílása néhány napig érzékeny lehet, de nem kell semmilyen különleges utókezelést követnie. Kezelőorvosa antibiotikumot írhat fel a fertőzés megelőzésére.

Általában néhány napot várnia kell, amíg a radiológus megnézi a képeket, és diagnosztizálja az esetleges állapotokat.

A felesleges szövet, a prosztata megnagyobbodása vagy a rákos daganatok az ultrahangképeken világos fehér területekként jelennek meg, amelyek a sűrű szövetet képviselik.

Kezelőorvosa időpontot fog kitűzni a vizsgálat eredményeinek megbeszélésére. Ha a képeken látható bármilyen rendellenesség vagy állapot van, orvosa rámutat ezekre a területekre.

Keresse urológus szakorvosainkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!