Skip to main content

Az emlő tomoszintézis egy viszonylag új és ígéretes képalkotó technika az emlődiagnosztikában. A hagyományos 2D mammográfiával összehasonlítva pontosabban megítélhetőek vele az esetleges összevetülések és szerkezeti torzulások, így bizonyos emlőtípusokban akár 30-40 százalékkal több daganat is felfedezhető használatával.

A digitális emlő tomoszintézis (DBT) hasonló a hagyományos mammográfiához. A fő különbség az, hogy több képet készít az emlőjéről több szögből, hogy több részletet rögzítsen.

A hagyományos mammográfia során emlőjét egy lapos alátétre helyezik, és két vízszintes lemez közé szorítják. A készülék két szögből, felülről lefelé és oldalról oldalra 2D-s képeket készít az emlőjéről.

A DBT során a mellét ugyanúgy helyezik el és nyomják össze, mint a 2D-s mammográfia során. Az emlő tomoszintézis során azonban a mammográfiás készülék karja (röntgencső) ívben mozog az emlője felett, és mozgás közben számos 2D-s képet készít több szögből.

A 2D-s képeket digitalizálják, és betáplálják egy számítógépbe, amely 3D-s képpé egyesíti őket. A 3D kép több részletet mutat, így könnyebb különbséget tenni az egészséges és a potenciálisan rákos szövetek között.

Hogyan történik az emlő tomoszintézis?

Elvégzése olyan, mint egy hagyományos mammográfiás vizsgálat. A legnagyobb különbség az, hogy a DBT-nél a gép karja (röntgencső) lassú ívben mozog az Ön emlője körül, miközben a röntgensugarakat veszi.

A röntgen asszisztens a mammográfiás gép elé helyezi Önt, és megkéri, hogy helyezze az egyik mellét az emelvényre. Beállítja a gép magasságát, hogy az tiszta képet rögzítsen melléről. Egy műanyag lemez lassan leereszkedik, és a mellét a platformhoz szorítja. Ekkor nyomást fog érezni.

Az emlő összenyomása miatt sok nő tart a vizsgálattól,azonban a modern készülékekkel és megfelelő odafigyeléssel ezt a kellemetlenséget minimalizálni lehet. A kompresszióra azért van szükség mert így csökken a sugárdózis,jobb lesz a képminőség,és pontosabb a diagnózis. Ezután a röntgencső ívszerű mozgást végez az emlője körül, és közben több alacsony dózisú röntgenfelvételt készít.

Mennyi sugárzást használnak a digitális emlő tomoszintézis során?

A teljes sugárdózis ugyanannyi, vagy kevéssel több mint a sima mammográfiánál. A mammográfia, beleértve a tomoszintézist is, a lehető legalacsonyabb, legbiztonságosabb sugárdózist alkalmazza, amely még mindig kiváló minőségű képet készít az emlőrák felismeréséhez.

Egy tanulmány szerint a több mint 30 éven keresztül végzett rendszeres mammográfia miatt 1000-ből mindössze 1 sugárzás következében kialakult emlődaganat lesz.Ugyanakkor az európai nők esélye az életük során spontán kialakult emlőrákra 1:10.Vagyis a sugárzás okozta emlődaganat kialakulásának kockázata százszor kisebb,mint a spontán kialakulóké,viszont a szűréssel korán kimutatott daganatok prognózisa lényegesen jobb.

Mivel a korai stádiumban felfedezett emlődaganatok az esetek nagy részében gyógyíthatók, 1-2 évente ajánlott 40 éves kor felett az emlő röntgen, lehetőség szerint ultrahanggal kiegészítve még panaszmentes esetben is. Ha rizikófaktorok is jelen vannak, mint családi halmozódás, vagy bizonyos génmutációk, a szűrést korábbi életkorban – 30 év felett – szükséges elkezdeni.

Sajnos az önvizsgálat – bár fontos – nem képes kiszűrni a korai daganatokat, mivel mire azok tapinthatóvá válnak már sokszor előrehaladottabb stádiumúak.

A Magánkórházunkban lévő mammográfiás berendezés a piacon elérhető egyik legmodernebb készülék, az amerikai FDA által elsőként elfogadott tomoszintézisre is alkalmas gép. Radiológusaink a legfrissebb emlődiagnosztikai licenc vizsgával rendelkeznek, szavatolva ezáltal a biztonságos betegellátást.

A mammográfián és ultrahangon túl vékony és vastagtűs mintavételt is tudunk végezni, így citológiai vagy szövettani diagnózishoz jutva a hozzánk forduló páciensek komplett kivizsgálását tudjuk biztosítani.

Forduljon bizalommal radiológus szakorvosainkhoz!
Kérjen időpontot mammográfiai szűrésre a +36 42 512 990-es telefonszámon.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!