Skip to main content

Az emlőrák a nők körében az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Megelőzésében nagyon fontos szerepe van az önvizsgálatnak, a szűrővizsgálatoknak, valamint az emlőultrahangnak és mammográfiáknak.

A röntgenvizsgálat (mammográfia) a fizikai vizsgálattal kiegészítve, már akár az 5mm átmérőjű korai rákot is képes kimutatni. A vizsgálattal akár 3-5 évvel korábban (még az előtt, hogy tüneteket okozna, tapintható lenne) fel lehet ismerni a daganatot. Ez a röntgenvizsgálat más emlőbetegségek felfedezésében és diagnosztizálásában is segít.

Magyarországon ezen szűrővizsgálatot évente ajánlják ismételni, főleg 45 és 65 év között. Az emlődaganat gyakorisága 45 és 49 éves kor között kezd komolyabban megugrani, 60 és 65 éves kor között éri el a csúcspontját. Az orvosok legfőbbképpen 40 éves kortól, egy élethosszon át évente javasolják. Azoknál, akiknek a családjában már többször fordult elő emlőrák, célszerű korábban és gyakrabban végeztetniük a mammográfiát, lehetőség szerint MR-szűrővizsgálattal is kiegészítve.

A mammográfiás vizsgálat röntgensugárzással működik, azonban- ez nagyon minimális (a legkisebb sugármennyiséggel járó radiológiai vizsgálómódszer). Alkalmazásakor körülbelül akkora sugárterhelés éri a nőket, mintha repülővel elmennének New Yorkba. A vizsgálat elmulasztása, sokkal nagyobb kockázatot rejthet, mint a minimális sugárzás, amellyel ez jár.

A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet. Ennek legalkalmasabb időpontja a menstruáció kezdetétől számított 7. és 12. nap között van, a beavatkozás ekkor a legkevésbé fájdalmas. Menopauza után nincs szükség különösebb időzítésre.

Nézze meg Dr. Besenyei Róberttel készült interjút.

Ön se hagyja ki az éves vizsgálatot! Keresse radiológus szakorvosainkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!