Magas koleszterin – kialakulása, kezelése

magas-koleszterin-kezeles-belgyogyaszat

Magas koleszterin - kialakulása, kezelése

Sokszor a magas koleszterinszintről a túlsúly jut az ember eszébe, ez által az is, hogy életmódváltással hamar lehet ebből gyógyulni, azonban sokszor ez nem elég.

A leggyakoribb 3 kiváltó oka:

  • anyagcsere betegségek
  • genetikai hajlam
  • helytelen táplálkozás

A dohányzás, a stressz, a fizikai aktivitás hiánya, a túlsúly, de akár a menopauza, illetve egyéb hormonális eltérések, vagy bizonyos gyógyszerek szedése is növelhetik a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

magas-koleszterin-kezeles-belgyogyaszat

A magas koleszterin nem mutatkozik jelentős tünetekkel, éppen ezért is veszélyes. Általában rutinellenőrzés során az vérmintából veszik észre. Tünetei általában csak akkor jelentkeznek, ha a ennek következtében érelmeszesedés alakul ki a szervezetben. Ekkor magas vérnyomás is kialakulhat.

Magas koleszterin miatt ahogy szűkül az erek átmérője, és romlik a vérellátás, úgy szédülés, fejfájás, lábfájás, szívtáji fájdalom léphet fel attól függően, hogy a test melyik részén alakult ki az érszűkület. Az állapot nagy veszélye, hogy könnyen stroke-hoz, szívinfarktushoz, lábszárfekélyhez és más szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint mérést, még akkor is, ha az előző vizsgálat eredménye nem utalt kóros eltérésre. Ha fény derül a magas értékre, az életmód reformjával egyidőben ajánlatos felkeresni a belgyógyászt, kardiológust, és amennyiben szükséges, meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

 

Amennyiben Önnél is jelentkezik a magas koleszterinszint, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!