Skip to main content

A kalcium olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a létfontosságú funkciókhoz és a jó egészséghez. A kalcium segít a csontok és a fogak erősen tartásában, de a szívműködésben is szerepet játszik. Néha a kalciumlerakódások negatív hatással is lehetnek az egészségére.

A koszorúér-meszesedések akkor keletkeznek, amikor a szív vérellátását biztosító artériákban kalcium halmozódik fel. Ez a felhalmozódás koszorúér-betegséghez vezethet, és növeli a szívroham kockázatát.

Mi okozza a koszorúér-meszesedést?

A kalcium természetes módon van jelen a szervezetében – főként a csontokban és a fogakban. Azonban a szervezet kalciumtartalmának körülbelül 1 százaléka a vérben kering.

A kutatók úgy vélik, hogy a koszorúér-meszesedés a szív artériáiban a simaizomsejtek pusztulásakor felszabaduló kalcium miatt alakulhat ki. Emellett az artériákban lévő makrofágok (immunrendszeri sejtek) gyulladásos vegyületeket szabadíthatnak fel, amelyek lehetővé teszik a kalcium könnyebb lerakódását. Idővel ezek “pöttyökké” vagy foltokká állnak össze, amelyek később lapokká vagy töredezetté alakulhatnak.

A koszorúér-meszesedés azért ad okot aggodalomra, mert az érelmeszesedés előfutára. Ez a plakkok felhalmozódása az artériákban, ami a vér kevésbé hatékony áramlását okozza. A plakk le is törhet, és szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

Ki van kitéve a koszorúér-meszesedés kockázatának?

A koszorúér-meszesedés az idősebb felnőtteknél a leggyakoribb, a kalcium felhalmozódása 40 éves kor körül kezdődik. A kutatók becslése szerint 70 éves korukra a férfiak 90 százalékának és a nők 67 százalékának van koszorúér-meszesedése.

A férfiaknál a koszorúér-meszesedés fiatalabb korban jelentkezik, mint a nőknél, körülbelül 10-15 évvel korábban. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az ösztrogén védelmet nyújt a kalciumlerakódásokkal szemben.

Melyek a koszorúér-meszesedés tünetei?

A koszorúér-meszesedés jelenléte általában nem okoz tüneteket. Ezek a meszesedések azonban sok esetben más, tünetekkel járó szívbetegségekkel együtt jelentkeznek.

Az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség tünetei közé tartoznak:

  • mellkasi fájdalom
  • mellkasi szorítás
  • légszomj

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a meszesedés az érelmeszesedés vagy a koszorúér-betegség szintjére fejlődhetett. Ez pedig szívrohamhoz vezethet. A szívroham tünetei közé tartozik a gyengeség, a hányinger, a légszomj és a karokban vagy a vállban jelentkező fájdalom is.

Hogyan kezelik a koszorúér-meszesedést?

A kezelése attól függ, hogy mennyire súlyos a meszesedés. Ha ezek nem mutatják a súlyos betegség jeleit, az orvos általában a kockázati tényezők módosítását javasolja. Ez azt jelenti, hogy életmódjának egyes aspektusait megváltoztatja, hogy csökkentse annak esélyét, hogy még több mészkő halmozódjon fel.

Súlyos koszorúér-meszesedés esetén azonban az orvosok azonnali kezelést is javasolhatnak. Ez magában foglalhatja speciális eszközök használatát, amelyekkel eltávolítják a meszesedéseket és a plakkokat az artériákból.

Hogyan csökkenthetem a meszesedés és a koszorúér-betegség kockázatát?

Az egészséges életmód fenntartása és a krónikus egészségügyi állapotok kezelése segíthet csökkenteni a koszorúér-meszesedés kockázatát. A kockázatcsökkentő technikák közé tartoznak például a következők:

  • gyógyszerek szedése a magas vérnyomás csökkentésére
  • a magas koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek szedése
  • az étrendi koleszterinbevitel csökkentése a magas zsírtartalmú élelmiszerek, például a sült ételek kerülésével
  • a cukorbetegség kezelése, ha Ön cukorbeteg

A szívbarát szokások, beleértve az alacsony zsírtartalmú étrendet és a testmozgást, segíthetnek csökkenteni a meszesedés és más krónikus egészségügyi állapotok kockázatát.

Ha jelentkeznek Önnél a meszesedés tünetei, forduljon bizalommal kardiológus szakorvosunkhoz.
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!