Skip to main content

A születés előtt a kisfiú heréi a hasüregben fejlődnek ki. A szüléshez közelebb ezek a szervek az ágyékban lévő csatornán keresztül közlekednek. Ha minden rendben megy, akkor a herék a herezacskóba, a pénisz alatti bőrzsákba kerülnek.

Néhány fiúnál, különösen a koraszülötteknél, az egyik vagy mindkét here nem jut le a herezacskóba a születés előtt. Ezt kriptorchizmusnak, közismertebb nevén herevándorlásnak nevezik. Az ezzel az állapottal született csecsemőknél a herék néha maguktól leereszkednek – általában hat hónapos korukra. Más esetekben kezelésre vagy műtétre van szükség.

A herevisszamaradás a leggyakoribb nemi rendellenesség, amelyet születéskor fennállhat. A koraszülött fiúknál azonban sokkal magasabb az arány. Az alacsony súllyal született fiúk körülbelül 30%-a születik herevesztéssel. A nagyon alacsony születési súllyal születetteknél közel 100%-os az esélye annak, hogy herevisszamaradványokkal születnek.

Senki sem tudja biztosan, hogy mi okozza a herevisszamaradást. A koraszülés szerepet játszik, de az állapot genetikai eredetű is lehet. 7,5% az esélye annak, hogy a herevisszamaradványban szenvedő fiú testvére ugyanilyen állapotban lesz. Az esély 25%-ra nő, ha a testvér egypetéjű iker.

Általában a herevisszamaradásban szenvedő fiúknak nincsenek fájdalommal vagy kellemetlenséggel járó tünetei. A herezacskó kicsi és fejletlennek tűnhet. Ha csak az egyik heréje nem fejlődött ki, aszimmetrikusnak tűnhet (az egyik oldalon tele, a másikon üres). Azt is észreveheti, hogy a herék néha a herezacskóban vannak, máskor pedig hiányoznak (például amikor fázik vagy izgatott). Ez a visszahúzódó heréknek nevezett állapot.

A herevisszamaradványban szenvedő fiúk körében az állapotnak több különböző formája létezik:

  • Veleszületett: Olyan here, amely soha nem ereszkedett le a herezacskóba. Ezt születéskor diagnosztizálják.
  • Szerzett: Amikor a here a születéskor a herezacskóban volt, de később rendellenesen helyezkedett el.
  • Eltűnő: Ha egy here teljesen hiányzik – sem a herezacskóban, sem a hasüregben -, akkor azt eltűnő herének nevezzük. Az egyetlen here általában nem okoz hormonális vagy termékenységi problémát.
  • Visszahúzódó: Ennél az állapotnál a here valóban a herezacskóban található, de felcsúszik egy rendellenes helyzetbe (például az ágyékba). Ezt jellemzően egy izomreflex okozza. A hideg hőmérséklet például kiválthatja ezt a normális reflexet, és a here átmeneti eltűnését okozhatja. A visszahúzódó here gyakran nem igényel sebészeti kezelést.

Ha gyermeke heréje 6 hónapos koráig nem jön le magától a herezacskóba, valószínűleg kezelésre lesz szüksége. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a le nem szállt herék 6 hónapos kor után a megfelelő helyzetbe kerülnek. Így általában nem sok értelme van a várakozásnak.

Régebben a nem leszálló heréket hormoninjekciókkal kezelték; ez azonban már nem ajánlott. Ehelyett a kezelés jelenlegi megközelítése a heréknek a herezacskóba való áthelyezésével járó műtét. Ezt a műtéti eljárást orchiopexiának nevezik. A herék elhelyezkedésétől függően két lépésben kell elvégezni.

Ennek a műtétnek a céljai a következők:

  • A here áthelyezése a herezacskó természetes helyzetébe a herezacskóban.
  • Csökkenteni a lehetséges hormon- és termékenységi problémák kockázatát.
  • Csökkenteni a hererák kockázatát, amely kissé megemelkedik, ha a herék nem szálltak le.

Mivel 6 hónapos kor után kicsi az esélye annak, hogy a here magától lejöjjön, gyermekét be kell utalni a kezelésre, amint elérte ezt a kort. A 2-3 évnél hosszabb várakozás akadályozhatja a here normális növekedési és működési képességét. Ideális esetben az orchiopexiát az élet első 18 hónapjában kell elvégezni.

Mint minden műtéti beavatkozásnál, itt is gondosan mérlegelni kell az érzéstelenítés kockázatait gyermeke egyedi helyzetére vonatkozóan.

Forduljon szakorvosainkhoz bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!