Skip to main content

A vesekövek az elmúlt 20 évben egyre gyakoribbá váltak a gyermekek és tizenévesek körében.

A vesekövek akkor keletkeznek, amikor a vizeletben általában található ásványi anyagok és más anyagok a húgyutakban kemény kővé állnak össze. Kialakulhatnak akkor is, ha a vizeletben nincs elegendő más anyag, amely segít megakadályozni a kövek kialakulását.

A kövek általában a vesében és a húgyvezetékben, a vesét a hólyaggal összekötő csőben alakulnak ki, ritkán a hólyagban is.

A vesekövek típusai

A veseköveknek számos típusa létezik, de a gyermekek körében a leggyakoribbak a kalcium-oxalát- és a kalcium-foszfátkövek. Ritkábban a kövek húgysavból (bizonyos ételek és italok fogyasztásából származó salakanyag), egy cisztin nevű aminosavból (a fehérje építőköve) vagy a struvit nevű ásványi anyagból állnak.

A vesekövek mérete változó, a legtöbb kb. 1/8-1/4 hüvelyk. Ha a gyermek pisilés közben ad ki egy követ, hasznos, ha lehetőség szerint összegyűjti, hogy az orvos elküldhesse laboratóriumi vizsgálatra. Ha megtudja, hogy miből áll a kő, az segíthet a gyermek orvosának abban, hogy hogyan akadályozhatja meg a további kövek kialakulását.

A vesekő kialakulásának számos kockázati tényezője van. Néhány a leggyakoribbak közül:

 • Családi hajlam a kövek kialakulására
 • Sóban, húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend.
 • Alacsony vizeletkibocsátás a nem elegendő folyadékfogyasztás miatt

A kövek hosszú ideig tüneteket nem okozó módon is kialakulhatnak a gyermek veséjében. Ha azonban egy kő elkezd lefelé haladni a húgyutakban a húgyvezetéknek nevezett csövön keresztül, olyan tüneteket okozhat, mint például:

 • Hirtelen fellépő, erős fájdalom a hátban vagy az oldalon
 • Hányinger és hányás
 • Ágyéki fájdalom, ahogy a kő lefelé halad a húgyutakban
 • Súlyos hasi fájdalom (különösen kisgyermekeknél).
 • Égés vagy fájdalom pisilés közben
 • Vér a vizeletben
 • Láz és húgyúti fertőzés

A diagnózist általában akkor erősítik meg, ha röntgen, ultrahang vagy CT segítségével követ találnak a gyermek húgyutaiban.

A kőre gyanús gyermeknél az ultrahangvizsgálat az előnyben részesített. Azért, mert rzez a vizsgálat könnyen elvégezhető, a legtöbb követ kimutatja, és nem használ sugárzást. A CT-vizsgálat kimutatja a nagyon kicsi köveket, de mivel ez a vizsgálat némi sugárterhelést igényel, sok orvos az ultrahanggal kezdi. Ezután csak akkor rendelnek CT-vizsgálatot, ha kő gyanúja merül fel, de az ultrahanggal nem látható.

Ha a vesekő fájdalmat okoz a gyermeknek, a cél a kellemetlen érzés enyhítése, valamint a kőnek a hólyagba való lefelé és a vizelettel való távozásának elősegítése. Ez néha otthon is megoldható nagy mennyiségű víz és más folyadékok fogyasztásával. A fájdalomcsillapításban segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például a paracetamol és az ibuprofen. Más szájon át szedhető gyógyszerek is felírhatók a kő áthaladásának megkönnyítésére. Gyermeke orvosa javasolhatja egy szűrő használatát, hogy segítsen összegyűjteni a követ a vizeletből, hogy azt laboratóriumban megvizsgálhassák.

A nagy kövekkel vagy maguktól nem múló kövekkel küzdő gyermekek a húgyutakra szakosodott orvos segítségére szorulhatnak. Alkalmazhatnak litotripsziát, egy olyan eljárást, amely hanghullámok segítségével apró darabokra töri a követ, amelyeket aztán a húgyutakban továbbít. Bár ijesztően hangozhat, ez az eljárás meglehetősen biztonságos, és nem károsítja a vesét. Eltávolíthatják a követ egy olyan cső segítségével is, amely a hólyagba hatol, és felfelé halad a húgyvezetéken, miközben gyermeke altatásban van.

Számos dologban segíthet gyermekének, hogy csökkentse a további vesekövek kialakulásának esélyét.

 • Igyon sok folyadékot a nap folyamán (a vizeletnek általában nagyon halványsárgának kell lennie)
 • Korlátozza a sót az étrendben
 • Egyen több gyümölcsöt és zöldséget, különösen citrusféléket
 • Fogyasszon kevesebb húst, feldolgozott élelmiszert, gyorséttermi ételeket és üdítőket
 • Kerülje a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot tartalmazó ételeket és italokat
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt
 • Fogyassza az ajánlott mennyiségű kalciumban gazdag ételeket és italokat

Ha gyermekénél vesekő gyanúja áll fenn, keresse szakorvosunkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhet.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!