Skip to main content

A hirsutizmus (szőrösödés) olyan állapot a nőknél, amely a férfiakhoz hasonlóan sötét vagy durva szőrzet túlzott növekedését eredményezi – az arcon, a mellkason és a háton. Az extra szőrnövekedés gyakran a férfi hormonok (androgének), elsősorban a tesztoszteron feleslegéből ered.

A hirsutizmus merev vagy sötét testszőrzet, amely olyan testrészeken jelenik meg, ahol a nőknek általában nincs szőrzetük – elsősorban az arcon, a mellkason, a has alsó részén, a combok belső részén és a háton. Az embereknek nagyon eltérő véleménye van arról, hogy mi számít túlzottnak.

A fokozott szőrösödést okozhatja:

    • Policisztás petefészek szindróma (PCOS). Ez az állapot, amely gyakran a pubertással kezdődik, a nemi hormonok egyensúlyhiányát okozza. A PCOS évek alatt lassan túlzott szőrnövekedést, rendszertelen menstruációt, elhízást, meddőséget és néha többszörös cisztákat eredményezhet a petefészkeken.
    • Cushing-szindróma. Ez akkor következik be, amikor a szervezet magas kortizol hormonszintnek van kitéve. Kialakulhat a mellékvesék túl sok kortizol termeléséből, vagy olyan gyógyszerek, mint például a prednizon hosszú ideig történő szedése miatt.
    • Veleszületett mellékvese túlműködés. Ezt az öröklött állapotot a szteroid hormonok, köztük a kortizol és az androgén abnormális termelése jellemzi a mellékvesékben.
    • Daganatok. Ritkán a petefészkekben vagy a mellékvesékben lévő androgént termelő daganat okozhat hirsutizmust.
    • Gyógyszerek. Ezek közé tartozik a minoxidil; a danazol, amelyet endometriózisban szenvedő nők kezelésére használnak; a tesztoszteron; és a dehidroepiandroszteron . Ha partnere androgéntartalmú helyi termékeket használ, a bőrrel való érintkezés révén Önt is érintheti.

A fokozott szőrösödés érzelmileg megterhelő lehet. Néhány nő öntudatosnak érzi magát a nem kívánt szőrzet miatt. Egyeseknél depresszió alakul ki. Emellett, nem okoz fizikai szövődményeket, a háttérben meghúzódó hormonális egyensúlyhiány viszon igen.

Ha Ön is fokozott szőrösödéssel küzd, keresse endokrinológus szakorvosunkat bizalommal!
Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!