Az érszűkület rizikófaktorai

erszukulet-rizikofaktorok-sebeszet

Az érszűkület rizikófaktorai

Érszűkületnek nevezik azt, amikor az erek körüli izmok megfeszülnek, hogy a bennük lévő teret kisebbé tegyék. Ez az ellentéte az értágulatnak, amely megnyitja az ereket, hogy a bennük lévő tér nagyobb legyen.

Amikor az erek összehúzódnak vagy kitágulnak, az érmozgató idegek azt az információt közvetíthetik az izmoknak, hogy állítsák be az erek belsejében lévő tér nagyságát.

Az érszűkület a helyzettől függően segíthet vagy árthat a szervezetének.

Amikor kint van a hidegben, a perifériás érösszehúzódás segít a testnek abban, hogy ne veszítsen túl sok hőt azáltal, hogy kevesebb vér áramlik a bőrbe. Az idősebb emberek kevésbé képesek ilyen módon reagálni a hidegre, és védekezni a hipotermia ellen.

Néha az orvosok gyógyszerekkel érszűkületet idéznek elő, hogy segítsenek az egyes betegségekben szenvedőknek, mint a:

 • Sokk
 • Rosacea
 • Migrén
 • Asztma
 • COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)
 • Glaukóma (zöld hályog)
erszukulet-rizikofaktorok-sebeszet

Még néhány vény nélkül kapható gyógyszer is okozhat érszűkületet, mint például az orrcseppek vagy a megfázás elleni gyógyszerek. A magas vérnyomásban szenvedő embereknél nagyobb lehet a szív- és érrendszeri problémák kockázata, ha érszűkület lép fel. Ezért azt tanácsolják a magas vérnyomásban szenvedőknek, hogy ne szedjenek olyan orrdugulást gátló vagy megfázás elleni gyógyszereket, amelyek érszűkületet okoznak.

 • A túl sok érszűkület olyan problémákat okozhat, mint például:
 • Túl kevés vér jut az ujjakba vagy a lábujjakba, mint az akrocianózis vagy a Raynaud-jelenség
 • Megnöveli a hőguta kockázatát egy hipertermia esetén
 • A koszorúér-betegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata annak, hogy a szívprobléma stresszhelyzetben kiújul
 • Növeli a vérnyomást
 • Tüdőhipertóniát okozhat
 • Súlyos fejfájást okoz

Melyek az érszűkület leggyakoribb okai?

Különböző dolgok okozhatnak érszűkületet. Ezek közé tartoznak:

Vényköteles gyógyszerek vagy vény nélkül kapható gyógyszerek, például dekongesztánsok. Ezeknek olyan összetevőik vannak, amelyek az erek szűkülését okozzák, hogy megkönnyebbülést nyújtsanak.

Egyes betegségek, mint a Raynaud-jelenség például összeszűkíti az ereket a kezében és a lábában

Egyes pszichológiai problémák, például a stressz. A szervezete olyan anyagokat bocsát ki, amelyek hatására az erek összeszűkülnek, mintha veszélyben lenne

Dohányzás. A cigarettában lévő vegyi anyagok összehúzzák az ereket

A hidegben való tartózkodás. A teste melegebb marad, ha kevesebb vér áramlik a bőrébe

Rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen megfelelő óvintézkedésekkel, életmódváltással olyan betegségek előzhetők meg, mint az agyvérzés, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulás vagy a végtagi bénulás.

Az érszűkület tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el. Ha a szűkület vagy elzáródás az alsó végtagban van, a beteg a lábak hűvösségét, fehérségét észleli, krónikus fájdalomról, helyi érzéketlenségről, görcsről és néhány méter járás után nagyfokú izomfáradságról panaszkodik.

Súlyosabb esetekben elszíneződést, elhaló lábrészt, vagy nem gyógyuló sebeket okoz az érszűkület! Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, akkor a panaszok koncentrációzavarban, feledékenységben, szédülésben, fülzúgásban, látászavarban, féloldali zsibbadásban, mozgászavarban jelentkeznek.

 

Ha jelentkeznek Önnél a tünetek, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!